ponedeljek, 14. februar 2011

NOVICE SLOVENSKE SKUPINE GOH PM-International - februar 2011

Vabimo vas na seminar z naslovom

URAVNOTEŽENJE ČREVESNE FLORE

ki bo v torek, 22.2.2011, ob 17.30
v Hotelu M, na Derčevi 4 v Ljubljani.


Program srečanja:
17.30  Dr. Erika Žagar: Patogena črevesna flora in njeno
           zmanjševanje z bioresonanco (praktična demonstracija)
18.15-18.30 Odmor: Osvežitev s probiotičnim napitkom
18.30 Dr. Ostan Iztok: Probiotiki in prebiotiki
19.15 Renata Artač: Priprava NTC probiotičnega jogurta in
           izkušnje udeležencev  srečanja
19.45 Zaključek seminarja
   
      Seminar bo drugi iz serije srečanj na temo »Apetit za sebični gen«, ki jih je zasnoval dr. Iztok Ostan.
      Vstopnina je 5 Eur. Vstopnice ohranite, saj bo na koncu srečanja nagradno žrebanje. Prisrčno vabljeni.

(rezervacije: renata@goh.si)

======================================================


Zavezanost resnici

   Pred 16 leti sem začel siste-matično iskati optimalni  način prehrane. Na osnovi izkušenj in znanstvenih spoznanj danes menim, da so za to poleg naravnih živil potrebni tudi izbrani prehranski dodatki. Ko pa gre za slednje, trčimo na komercialni interes dobaviteljev. Le-ti terjajo od svojih zastopnikov, da uporabljajo le uradne informacije  o produktih, pri javnih predstavitvah ne dovoljujejo primerjave s produkti drugih podjetij ... Brez primerjave pa težko presojamo kakovost proizvodov. Da bi se izognil omejitvam, ki ne vodijo k resnici in zaščiti potrošnika, sem se že pred leti odločil, da v javni predstavitvi svojih mnenj in ugotovitev o prehranskih dodatkih ne bom  uporabljal njihovih komercialnih imen. Za prehranske dodatke, ki jih je zasnoval  dr.Gerhard Schmitt bom tako uporabljal oznako »NTC dodatki«. Probiotike iz te skupine živil bom imenoval Basik, dodatke, ki povečujejo oksigenacijo Oksi, dodatke, ki zmanjšujejo zakisanost organizma ter izboljšujejo počitek in spanje  Restore, mešanico Basik in Oksi pa Cocktail.
     Na dvodnevnem seminarju o NTC dodatkih v Nemčiji 29. in 30. januarja letos, mi je dr. Schmitt obljubil podporo svojih znanstvenih sodelavcev za  odgovore na morebitna vprašanja slovenskih  uporabnikov. Dobili bomo izvode znanstvenih člankov o NTC produktih, ki jih je več, kot sem mislil. Začeli pa smo tudi sistematično zbirati izkušnje uporabnikov NTC produktov. Za vprašalnik v zvezi s tem se obrnite na svojega sponzorja ali na moj naslov.
   Le kar je resnično dobro, naj se uveljavi!
   
            Urednik   dr. Iztok Ostan




Vas muči želja po sladkem?

       Morda je za to kriva neuravnotežena črevesna flora. Če se v črevesju preveč namnožijo patogeni organizmi, kot je na primer glivica Candida Albicans, nas silijo k nezdravemu apetitu, spodbudijo hlepenje po sladkem ipd. Brez ustrezne strokovne pomoči se jih težko znebimo.
     Ena od uveljavljenih metod odkrivanja patogenosti v črevesni flori in njihovega zdravljenja je bioresenonca. Temelji na elektromagnetnem valovanju, saj vsaka stvar oddaja specifično vrsto elektromagnetnih valov: ljudje drugačno kot druga bitja, zdrav organ drugačno kot obolel... Usposobljen strokovnjak lahko z napravo za bioresonanco diagnosticira neravnovesja v organizmu na neinvaziven način, z njo pa mu tudi lahko pomaga k okrepitvi in ozdravitvi. Uveljavila se je pri odkrivanju in zdravljenju alergij, prehranskih netolerantnosti, glivičnih obolenj ipd. Vse te težave so povezane z neuravnoteženo črevesno floro.
      Zdravnica dr. Erika Žagar ima dolgoletne izkušnje na področju bioresonance. Predstavila jih bo v prvem delu seminarja, ki bo 22. februarja. Postopek diagnosticiranja z napravo za bioresonanco bo tudi praktično demostrirala.        

===================================================
Le še do konca tega meseca je rok za brezplačen prestop k PM !!!
  Zastopniki GOH, ki želite ohraniti svoj položaj v zastopniški mreži PM, lahko to dosežete z naročilom do konca februarja 2011.

=============================================

Manj alergij z NTC probiotikom?
   Dobra črevesna flora varuje imunski sistem, s tem pa tudi težave z alergijami, ki so z njim povezane. V trimesečnem poizkusu uporabe probiotika Basik na 50 pacientih so meritve pokazale izboljšanje kazalcev delovanja imunskega sistema pri 31% udeležencev. Opazili so tudi zmanjšanje težav z alergijami. Je to slučaj ali pravilo? Potrebno bi bilo še preverjati.
     Znana je javna izjava srbskega teniškega šampiona Nenada Đokovića, ki redno uporablja NTC dodatke, da so se mu ob njihovi uporabi zmanjšale težave z alergijami.

=============================================
Nepopolnost narave in probiotični dodatki

     Po klasični prehranski doktrini velja, da ob zdravi in uravnoteženi hrani, prehranski dodatki niso potrebni. Tako stališče je v bistvu v skladu s teorijo, ki meni, da so bitja popolno prilagojena na naravno okolje in torej tudi na prehrano iz njega. Eden glavnih predstavnikov te teorije je npr. biolog A. J. Cain.  
    Znani oxfordski biolog Richard Dawkins pa je že leta 1982 (v knjigi Razširjeni fenotip) utemeljil teorijo, ki trdi, da bitja iz različnih razlogov še zdaleč niso popolnoma prilagojena na okolje. Moje osebne izkušnje in raziskovanja potrjujejo ta pogled. S soprogo sva bio-vrtičkarja in že desetletja pridelujeva zelenjavo in precej sadja za svoje potrebe. Ob mojem kroničnem obolenju jeter in trebušne slinavke, ki sem ju staknil v mladosti, sva si z naravno hrano dolgo lepo pomagala in jo še danes uživava v veliki meri. Toda ozdravel sem šele pred dobrim desetletjem, ko sem naravno prehrano dopolnil z ustreznimi prehranskimi dodatki. Naj pojasnim potrebo po prehranskih dodatkih na primeru potreb po rudninah in delovanju črevesja.
      Za dobro prehranjenost z rudninami je bistveno delovanje črevesja. Žal pa se (po podatkih dr. Schmitta) v črevesju izkoristi manj kot 10 % užitih hranil. Že to kaže, kako nepopolna je narava. Drugi problem je neuravnoteženost rudnin v živilih. V spodnji tabeli je prikazano, kako so celo živila, ki so znana po svojem  mineralnem bogastvu,  neuravnotežena glede na človekove potrebe po njih.

Tabela 1:  Zelena superživila - zadovoljitev dnevnih potreb po rudninah  (10 g suhega živila)

SPIRULINA
HLORELA
AFA alge
Pšenične bilke
KALCIJ
10%
2%
14%
5%
ŽELEZO
83%
72%
33%
33%
MAGNEZIJ
10%
8%
4%
3%
NATRIJ
1%
0%
0%
0%
KALIJ
2%
2%
2%
5%
CINK
2%
47%
2%
3%
BAKER
6%
1%
3%
10%

vir: Henrikson, Robert: Spirulina, hrana za zemljane… Ljubljana: Duena, 1996, str. 37, 45.

       Nobeno od  živil ni povsem po meri človeka. Tudi kombinacije živil ne zadovoljijo potreb po rudninah optimalno. Če na primer poskrbimo z naravnimi živili za 100% zadovoljitev potreb po kalciju, bomo imeli v prehrani morda preveč železa, premalo cinka...  Po načelu, da »od presežka glava ne boli« posamezniki užijejo veliko raznovrstne zelenjave in sadja. Toda tudi to ni optimalno. Več študij, med njimi tudi eksperimenti slovitega dr. Amesa, so pokazali, da ne le pomanjkanje mineralov pač pa tudi njihov presežek povzroča celične poškodbe (oksidativni stres). Pri pomanjkanju posameznih rudnin pa se, žal, človeški organizem odzove s povečanjem nezdravega apetita po kalorični hrani (ne pa po mineralno bogati).
       Naravna prehrana zadošča za ohranitev rodu. Stoletja so naši predniki živeli od nje. Če želimo optimalnejšo, moramo zanjo poskrbeti sami.     
      Problem lahko omilimo z rednim uživanjem probiotičnih živil in probiotičnih prehranskih dodatkov (vsebujejo organizme dobre črevesne flore). Ta so npr. kefir, kislo mleko, probiotični jogurti, zelnica in »koncentrirani« probiotiki, ki jih ponuja prehranska industrija. Učinkovitost probiotika lahko sami  
kontroliramo: če črevesno floro dovolj uravnoteži, blato nima več neprijetnega vonja. Z večino klasičnih probiotikov to težko dosežemo.
      Med tistimi probiotiki, ki ublažijo vonj blata (pri nekoliko povečanem odmerku) je, po naših izkušnjah, probiotični napitek Basik.  Vsebuje tudi veliko rudninskih in drugih rastlinskih izvlečkov in patentirano sestavino BET (Bioavailability Enhancing Termonutrient), ki   poveča absorpcijo hranil v celice za 30% do 250%.  Je to lahko nevarno, saj »preveč škodi«? Po raziskavah sodeč, te nevarnosti ni. Študija uporabe tega napitka na 50 pacientih je namreč pokazala, da se je raven oksidativnih poškodb celic zmanjšala za 12,3%, občutek lakote pa se je znižal (kar smo opazili tudi sami). To kaže na dobro uravnoteženost hranil v njem. V trimesečnem poskusu, ki ga je vodil dr. Schmitt, se je telesna teža udeležencev zmanjšala za 2-3 kg.

                                                                   dr. Iztok Ostan


===========================================