torek, 23. avgust 2011

Esencialne maščobne kisline in nepopolnost naše narave

(iz članka dr. I. Ostana, objavljenega v reviji Aura št. 264, ki je izšla avgusta 2011)

Pomanjkanje esencialnih maščobnih kislin povzroča številne bolezni (več o tem smo pisali v Auri št. 164, 172).  Poraja namreč oksidativni stres, čigar posledice so med drugim tudi rak, bolezni srca in ožilja in sladkorna bolezen. Najbolj nam primanjkuje maščobnih kislin omega 3. Te so bistvena sestavina možganov, celičnih open in so poemembne za dober vid. Zdi se, da z  uživanjem ustrezne količine mletega lanenega semena (lanenega olja) ali ribjega olja, ki sta zelo bogata s tem hranivom, rešimo problem. Nova odkritja pa kažejo, da ni čisto tako. Obstajata dva bistvena problema:

Prvi problem: premalo vitaminov (sadja in zelenjave) v prehrani
                Na Biotehniški fakulteti v Ljubljani so izvedli 22 dnevni preizkus na več skupinah prašičev, ki so jih hranili s hrano enake kalorične vrednosti[1]. Bralce utegne presenetiti informacija, da je skupina, ki je imela v prehrani povečano količino lanenega olja, doživela bistveno večji oksidativni stres kot kontrolna skupina.  Celične poškodbe zaradi uživanja esencialnih maščobnih kislin so zmanjšali z dodajanjem posameznih vrst sadja in zelenjave. Pri tem se je iskazala kot najbolj učinkovita mešanica sadja in zelenjave (v preizkusu so uporabili jabolka, jagode in paradižnik).
             Kako je možno, da je  neko dobro hranivo škodljivo?! Esencialne maščobne kisline sodijo med nenasičene oblike maščobnih kislin. Te so manj stabilne kot nasičene in jih zato telo lažje uporabi in predela. So pa zato tudi bolj »vnetljive«. Čeprav so za organizem življenjsko pomembne,  so lahko dvorezen meč, če jim ne dodamo dovolj sadja in zelenjave bogatega z antioksidanti, ki nas varujejo pred posledicami oksidacije maščob.

Drugi problem: Zelo nizek izkostitek maščobnih kislin iz običajnih živil
Po podatkih nutricionista, dr. Gerharda Schmitta,  presnovni izkoristek maščob ne presega 20% . To ne velja le za esencialne maščobne kisline, pač pa tudi za množico hranil, ki so topna v maščobah, kot so vitamin E, koencim Q10[2]  ter vitamina D in K.
                Transportno sredstvo maščob in drugih snovi v celice je namreč voda – glavna sestavina krvi in limfe. Znano je, da se maščobe ne topijo v vodi. V živem organizmu se ta problem rešuje s pomočjo žolča. Med drugim vsebuje množico koloidnih mineralčkov, ki naredijo vodo bolj močljivo, sposobno »raztopiti« maščobe. »Prilepijo« se na kapljice užitih maščob. Ko je vsa površina neke kapljice obdana s koloidi, je maščoba pripravljena za transport skozi črevesno steno v kri. Tako »zapakirana«, za transport pripravljena maščoba, se imenuje mikromicelij. A žal ta naravni proces ni posebno učinkovit, saj se večina maščobnih kapljic ne uspe obdati s koloidi.
                Problem je možno rešiti tako, da maščobe in v maščobah topne snovi mikromiceliramo, še preden jih užijemo.  Snovi ostanejo nespremenjene; take kot so v presni hrani, le »zapakirane« v mikromicelije. En izmed pionirjev na tem področju je nemški nutricionist dr. Gerhard Schmitt. Svoj prehranski koncept je poimenoval NTC (Nutrition Transport Concept). Delo dr. Schmitta me je pritegnilo po prebiranju strokovnega članka o preverjanju učinkov njegovih  živil, ki so ga izvedli Wajda, Zirkel, Schaffer (2007). Eksperimentalno so ugotovili, da je absorbcija mikromiceliranega koencima Q10 petkrat večja od  običajne, mikromiceliranega vitamina E pa kar destkrat. Potrošnik se sam lahko prepriča o topnosti  mikromiceliranih esencialnih maščobnih kislin. Če nakapa NTC omega 3 (mikromicelirano ribje olje) v kozarec vode, se kapljice v njej raztopijo. Namesto mastnih kolobarjev na površini dobimo motno vodo, v kateri je olje »raztopljeno«. Na seminarju dr. Schmitta, ki sem mu prisostvoval v Nemčiji, so bili predstavljeni rezultati večmesečne študije regeneracije človekovih tkiv ob uživanja NTC omega 3. V prvih treh mesecih se je izboljšala prehranjenost krvnih celic z  esencialnimi maščobnimi kislinami, potem pa tudi celic drugih organov.

Kako uživamo NTC omega 3 kisline  »zrelih« letih ?
Sem v svojem 60. letu in se zavedam, da moje telo potrebuje posebno prehransko skrb. Z leti namreč pešajo tudi funkcije žolčnika, ki, kot rečeno, celo v mladosti niso optimalne.  Zato  v svoj jutrinji sok (običajno je to Bazik, včasih pa svež sadni sok) nakapljam 35 kapljic NTC omega 3  in s tem zagotovim organizmu kakovosten dnevni odmerek tega hranila. Vsebuje tudi vitamin E, ki ima glavno vlogo pri preprečevanju oksidacije maščob in nastajanju prostih radikalov iz njih.
 V sok kanem še priporočenih 16 kapljic koencima Q10 (tudi ta ima dodan vitamin E). Po 45. letu starosti se v telesu občutneje zmanjša proizvodnja prepotrebnega koencima Q10.  Brez njega se še poveča tveganje za obolenja srca in ožilja in nevrodegenerativnih bolezni, ki je v starosti že tako visoko. Dr. Schmitt imenuje kombinacijo NTC omega 3 in NTC CoQ10 »kardiovaskularni paket«, saj oba  dodatka prispevata k zmanjšanju tveganja obolenj srca in ožilja oz. prispevata h krepitvi po takih zdravstvenih zapletih.

Informacija o cenah NTC omega 3 in NTC Q10


Štev. Produkta

FitLine© produkti*

Točke
Cene v EUR
Manager
Teampartner
Customet Kupec
0712017
25
22,37
25,56
31,95
9712014
25
27,86
31,84
39,80
9712045
 50
50,23
57,40
71,75


PS: Za naročilo zgornjih produktov po ceni za kupca je dovolj, da klikaš zgornje povezave. Če želiš cene ta TeamPartnerja pa se je treba prej registrirati kot TeamPartner. To lahko storiš s klikom na naslednjo povezavo -> KLIKNI za se registrirati kot PM International TeamPartner (do 31.8.2011 je registracija TeamPartnerstva brezplačna).

Opomba: Dodatki FitLine temeljijo na NTC tehnologiji;  so ekskluziva podjetja PM-International


[1] Pajk Žontar, Tanja, Rezar, Vida, Levart, Alenka, Salobir, Janez (2006): Učinkovitost različnih živil za zmanjšanje oksidacijskega stresa pri prašičih kot modelu za človeka. – Karcinogene in antikarcinogene komponenete v živilih. 24. Bitenčevi živilski dnevi, Portorož, 9. in 10. novembra 2006.
[2] Wajda, R., Zirkel, J., Schaffer, T. (2007): Increase Bioavailability of Coenzyme Q10 and Vitamin E. J Med Food 10(4).



Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.