nedelja, 20. marec 2011

GOH-PM srečanje v marcu

Vabimo vas na seminar z naslovom

POMLADNA
RAZBREMENITEV TELESA

ki bo v torek, 22.3.2011, ob 17.30
v Hotelu M, na Derčevi 4 v Ljubljani

Program seminarja:
17.30. Dr. Iztok Ostan: Razbremenitev po metodi 2+5
18.15 - 18.30 Osvežitev z napitkom Restore
18.30   Dr. Iztok Ostan: Za boljše spanje in nočno razstrupljanje
19.15  Renata Artač: Izmenjava izkušenj uporabnikov prehranskih  dodatkov NTC, FHES in MAP
 
      Seminar bo tretji iz serije srečanj na temo »Apetit za sebični gen«, ki jih je zasnoval dr. Iztok Ostan.
      Vstopnina je 5 Eur. Vstopnice ohranite, saj bo na koncu srečanja nagradno žrebanje. Prisrčno vabljeni.

Priporočajo se rezervacije, predhodni seminar je bil razprodan. Prijavo za udeležbo pošlji na: marina.butala@gmail.com

Iz razvojno raziskovalnega dela Univerze v Ljubljani

Metoda »2+5« - boljše počutje z malo truda

            Vsakdo bolj ali manj ve, kaj bi moral spremeniti, da bi bila njegovo življenje in prehrana bolj zdrava. A to ni lahko storiti. Domnevno je delavcem v transportni operativi še težje kot drugim skrbeti za zdrav način življenja in prehrano, saj je njihovo delo bolj stresno, pogosto nočno in daleč od doma... Zato smo na Fakulteti za pomorstvo in promet že leta 1995 začeli iskati in proučevati tista krepilna sredstva in postopke, ki so učinkovita, obenem pa tudi preprosta, za uporabnike nezahtevni. Izsledili smo jih kar nekaj, jih tudi osebno preizkušali, leta 2001 pa jih strnili v knjigi »Ko zdravila odpovedo« (Ostan I. in A., Ambrozius, B.).
            Ker je bilo takih krepilnih sredstev več, se je pojavilo vprašanje, katerim dati prednost in kako jih kombinirati, da bi bila sprejemljiva za širši krog ljudi vključno s transportnimi delavci. To smo eksperimentalno proučevali v naslednjih letih. V sodelovanju s strokovnjaki z Biotehniške fakultete (M. Simčič) in Zdravstvene fakultete (B. Poljšak) smo oblikovali prehransko metodo »5 na dan« in jo preverili na 54 prostovoljcih. Na Fakulteti za pomorstvo in promet pa smo na 83 prostovoljcih preverjali tudi neprehransko metodo »Razbremenilni ritem dneva«.  Rezultati obeh preizkusov so bili ohrabrujoči. Na osnovi opaženih pomanjkljivosti pa smo leta 2010 oblikovali novo metodo, ki združuje dobre lastnosti obeh. Imenovali smo jo metoda »2+5«.
            Metoda združuje koristne učinke več krepilnih sredstev. Ti so: »pitje vode«, »ura gibanja na zraku in sončni svetlobi« (to sta dva neprehranska krepilna koraka) ter »pet obrokov sadja in/ali zelenjave na dan«. Metoda je preprosta. Naj na kratko strnemo, kaj zajema:
            Dan začnemo s kozarcem ali dvema vode, čez dan pa v celoti popijemo vsaj 1,5 litra vode in/ali svežih sokov (druge pijače ne sodijo v to količino). Pijemo pol ure pred obrokom ali vsaj dve uri po njem, ne pa med obroki.
            Poskrbimo, da se vsaj eno uro telesno gibljemo (hoja, opravila na vrtu ipd) na svežem zraku v času sončne svetlobe. S tem sočasno dobivamo koristne učinke vseh treh za zdravje pomembnih dejavnikov. Najbolje, da to opravimo zjutraj.
            Če uživamo sadje in/ali zelenjavo vsaj 5 krat dnevno, kot priporoča svetovna zdravstvena organizacija, dobivamo dovolj vitaminov, mineralov in vlaknin, kar naj bi izboljšalo tudi prebavo, odvajanje ostankov prebave in presnove.  Začnimo že zjutraj! Ko odhajamo od doma, vzemimo s seboj sadje in ga pojejmo, ko se spomnimo nanj. 
            Vse omenjene sestavine metode »2+5« prispevajo k razstrupljanju. Zato je kot nalašč zlasti za pomladni čas, ko telo potrebuje razbremenitev od  posledic bolj kalorične »zimske« hrane. Eksperiment s to metodo smo začeli spomladi 2010 in še traja. V prvi fazi je sodelovalo 27 prostovoljcev (10 v kontrolni skupini, ki načina življenja ni spremenila in 17 v testni). Vsak udeleženec dobi vprašalnik, ki vsebuje test za preverjanje stanja pred preizkusom in po njem, ter dnevnik za tri tedne preizkusa. Po mesecu dni nam preizkušanci vrnejo izpolnjene vprašalnike. (Če želite vprašalnik, se obrnite na avtorja.)
            Preliminarni rezultati so vzpodbudni. V testni skupini se je 76,5% udeležencem splošno počutje izboljšalo ali zelo izboljšalo, 23,5% se ni spremenilo, nobenemu pa se ni poslabšalo. Zelo ohrabrujoče je tudi dejstvo, da jih je 88,2% opravilo preizkus z lahkoto.
            Udeležencem preizkusa nismo odsvetovali ali prepovedovali »nezdravih« živil. Pa vendar smo upali, da jih bo ta metoda spontano napeljala k bolj zdravemu prehranjevanju. In res: v poskusnem mesecu je večina zmanjšala kaloričnost prehrane (76,5% udeležencev), količino užitih maščob (70,6%), užitih slaščic (58,8%), manj je bilo večernega prenajedanja (52, 9%),  skoraj polovica  (47,1%) je zmanjšala količino užitega mesa in mesnin, prav tolikšnemu deležu prostovoljcev pa se je izboljšala prebava (pogostejše odvajanje). Telesna teža se je v povprečju znižala za 1,1 kilograma. 
             Na seminarju dne 22.3.2011 v Ljubljani (17.30 v Hotelu M) bo metoda s svojimi sestavinami natančneje predstavljena. Na voljo bodo tudi navodila za enomesečni preizkus te metode; ta vključuje tudi teste za samoocenjevanje funkcionalnega zdravja.
                                                                                                                                          Dr. Iztok Ostan

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.