ponedeljek, 14. marec 2011

Izbira učinkovitih probiotikov

            Probiotiki so mikroorganizmi, ki tvorijo dobro črevesno floro. Lahko jih užijemo z ustrezno pribiotično hrano. Poglejmo si, katere so osnovne vrste probiotičnih živil in prehranskih dodatkov:
- jugurt/ kislo mleko,
- kefir,
- kislo zelje/ repa (surovo),
- druga fermentirana hrana (miso, tempeh …).
- koncentrirani probiotiki (dehidrirani probiotiki v prahu ali kapsulah,  napitki z visoko vsebnostjo probiotikov…).
            Dandanes je ponudba probiotikov zelo pestra. Na Internetu je na desettisoče naslovov ponudnikov najrazličnejših tipov probiotičnih živil in prehranskih dodatkov. Kako izbrati dovolj varne in učinkovite? Organi Združenih narodov, pristojni za zdravje in prehrano (WHO in FAO), so  leta 2002 pripravili smernice za vrednotenje probiotikov v hrani. Ti kriteriji se v praksi še niso široko uveljavili; kontrolirane klinične študije učinkovitosti posameznih vrst probiotikov pa so drage in redke.
            Katero vrsto probiotikov naj v teh pogojih izberemo? Sam sem si pomagal tako, da sem preizkušal, kateri probiotik zmanjša slab vonj blata. To sicer lahko dosežemo tudi s pretežno sadno-zelenjavno prehrano, pri običajni mešani hrani pa z običajnimi probiotičnimi jogurti, kislim mlekom, zelnico... tega navadno ne dosežemo. Uspelo mi je s tremi vrstami probiotikov, ki jih bom opisal v nadaljevanju. To so kefir na vodi, EM probiotični napitek in NTC probiotik (Basik). Slednja dva v tem tekstu po svoji ustaljeni praksi ne imenujem z njunima komercialnima imenoma. Razmišljal sem, da bi preiskusil tudi probiotike nekaterih farmacevtskih podjetij, pa je na embalaži pisalo, da so za časovno omejeno uporabo. Ker me zanima iz že omenjenih razlogov  trajno dopolnjevanje prehrane s probiotiki, se tega nisem lotil. Skratka v tem članku opisujem svojo izbiro probiotikov, kar pa ne pomeni, da v množici ponujenih ne obstajajo še boljši.

Kefir na vodi

Kefir je  fermentirana pijača, ki jo ljudje s pridom uživajo že tisočletja. Izvira iz Kavkaza, znanega po dolgoživečih prebivalcih. Fermentiranje omogočajo posebne probiotične bakterije in kvasovke, ki so posebnost kefirja.
Nobelov nagrajenec, prof. Ilija Ilič Mečnikov in drugi raziskovalci so ugotovili pozitivne učinke pri boleznih kot so: katar dihalnih  poti,  želodčni krči in rane, vnetja črevesja in prebavil, obolenja žolča in jeter,  obolenja ledvic in mehurja,  alergije pri novorojenčkih in druge, kožni izpuščaji, ženske težave (deluje proti vnetjem),  živčne bolezni, notranje rane,  ateroskleroza, srčni infarkt, driska (fermentiran 48 ur), zaprtje (fermentiran 24 ur),  anemija, levkemija (C.J. Saloff-Coste).
Za pripravo so potrebna zrnca kefirja, ta so bakterije in kvasovke v dehidrirani obliki. Dobite jih v specializiranih trgovinah z živili. Lahko ga pripravimo z mlekom ali z vodo.
            Prednost kefirja na vodi pred drugimi probiotiki je, da je praktično zastonj. Za njegovo pripravo tudi ni potrebno veliko truda.
            Njegova šibka stran pa je, da ga je potrebno popiti precej, da zmanjša slab vonj blata. Po naših izkušnjah se to doseže pri 1,5l ali več popitega kefirja dnevno. Takih količin kefirja se kmalu preobješ. Poleg tega je potrebno v poletnem času, ko je fermentacija hitrejša paziti, da ne postane premočan po okusu.
            Za otroke ni privlačen, saj je kisel.


Priprava kefirja na vodi
Potrebujemo:
- stekleno posodo – 2 l,
- cedilo ali filter iz papirja,
- 1-2 litra  navadne pitne vode,
- 2 suhi figi (biološko pridelani),
- ½ limone (biološko pridelane),
- 4-5 žlic fermentov kefirja,
- 4-5 žlic sladkorja (bolje temnega).
Vse sestavine zmešamo v posodi z vodo. Posodo pokrijemo, a ne neprodušno. Premešamo vsakih 12 ur. Pustimo fermentirati 24-72 ur, nato dobro otisnemo limono, odstranimo fige in precedimo v steklenico. Steklenico damo v hladilnik. Pri 4°C traja  tudi do 10 dni.


Probiotiki na osnovi EM

            Kratica EM  (Effective Microorganisms) pomeni “učinkoviti mikroorganizmi” in v svetu označuje tehnologijo, ki jo je leta 1982 odkril japonski profesor hortikulture, dr. Teruo Higa. Sprva je sledil toku sodobnega, kemiziranega kmetijstva, a ker je bil alergičen na umetna škropiva in gnojiva, je usmeril pozornost na mikroorganizme, ki ne povzročajo nobenega negativnega stranskega učinka in jih ljudje že tisočletja uporabljajo za fermentiranje hrane in pijače.
            Po dolgotrajnem neuspešnem delu je končno odkril način združevanja različnih vrst dobrih bakterij, ki predstavljajo pravo revolucijo v kmetijstvu, vodnem gospodarstvu, varovanju okolja in  krepitvi človekovega zdravja.  EM v praksi uporablja  več kot 100  dežel.  Na 3. svetovnem forumu o vodi marca 2003, ki so se ga udeležili predstavniki 160 dežel,  je bila posebna sekcija posvečena izključno teoriji in praktični aplikaciji EM.
EM je posebna kombinacija dobrih vrst mikroorganizmov. Dr. Higa je izbral izmed dobrih miokroorganizmov nekatere vrste dominatnih ter jih primerno kombiniral. S tem je potenciral njihovo dobro učinkovanje. Med dominantnimi dobrimi organizmi  so najpomembnejše fotosintetične bakterije, ki so zelo močni proizvajalci antioksidantov. Ko jih vključi v okolje, se aktivirajo še šibkejši dobri organizmi in celo slabi organizmi spremenijo svoje delovanje v pozitivno.   Moč tako organizirane vojske dobrih mikroorganizmov je osupljiva.  Rastline in živali so bolj zdrave, pridelki obilnejši, odpadne vode polne strupov, ki so se zdeli nerazgradljivi, postajajo povsem čiste in celo pitne… Svetovno znan je primer japonskega morja Seto (Seto Inland Sea), ki je bilo zaradi industrializacije mrtvo, po zdravljenju z EM, ki se je začelo leta 1997, pa v njem že gojijo prehransko povsem neoporečne školjke (EcoPure, št. 45).
Probiotik, ki temelji na EM tehnologiji producirajo na Danskem (Biosa). Razvil ga je Danec Erik Nielsen ob pomoči dr. Hige in njegovih sodelavcev (glej www.biosa.d). 
Probiotik EM je fermentiran zeliščni napitek, ki vsebuje 7 vrst dobrih, prehransko priznanih bakterij. Ne vsebuje konzervansov. Negativnih stranskih učinkov ni.
Znanstveno preverjenih učinkov uporabe probiotikov EM ni. Obstajajo le pričevanja mnogih zadovoljnih uporabnikov. V tem sestavku jih ne bomo opisovali, saj smo jih predstavili že leta 2003 v dveh številkah revije Aura (št. 166 in 167).
Mi smo ga uporabljali od leta 2003 do 2010.. Navduševala me je predvsem sposobnost napitka, da učinkovito odpravlja slab vonj blata. Normalni odmerek je 0,3 dcl dnevno. Če sprva povečamo zaužito koliličino na 2-3 odmerke dnevno, se vonj blata izboljša, pa čeprav bistveno ne spremenimo prehrane.
Šibka lastnost tega napitka je, da se utegne pokvariti. Če napitek ni dovolj kisel,  organizmi niso dobro konzervirani. Naše meritve kislosti napitka so pokazale, da v vseh stekleničkah kislost ni na deklarirani ravni.
Kislost napitka pa je lahko problem za njegovo široko uporabo zlasti med otroci.


Varnost in kontrola kakovosti Basika
      Produkt Basik ne vsebuje nobenega prepovedanega poživila ali v prehrani prepovedane snovi. Uvrščen je v sloviti »Kölnski seznam«, ki je med v športnem svetu najbolj cenjen kot seznam prehranskih dodatkov, ki so preverjeno brez prepovedanih poživil. Kakovost sleherne serije proizvodov kontrolira tudi priznani »Swiss vitamin institut« iz Lausanne.
      Dr. Franza Fritzmeirja, konzulenta proizvajalca za področje probiotikov, smo povprašali tudi, ali obstaja kakšna nevarnost za zdravje, če užijemo povečano količino Basika. Dejal je, da takih negativnih učinkov ni.

Domače izkušnje z Basikom
    Sami smo se prepričali o probiotični učinkovitosti Basika na laičen način: po 2-3 odmerkih Basika dnevno se je vonj blata izboljšal v nekaj dnevih kljub mešani prehrani. S soprogo pa sva bila še bolj vesela izboljšanja, ki ga je doživela najina sorodnica, 22 letna mladenka.
     Že kot dojenčka jo je mučilo zaprtje. Ni odvajala blata vsak dan. Domači so jo sicer navajali, da bi uživala dovolj sadja in zelenjave, pa je pri mladih to bolj težko. Že pred časom smo jo nagovarjali, da bi uživala kefir na vodi, pa probiotični napitek EM, a ji nista bila okusna. Topli Donat tudi ne. Tako so tekla leta, ne da bi se problem rešil. Pogosto jo je napenjalo. Pred dobrim mesecem smo jo nagovorili, da bi poskusila z Basikom - varianato Cocktail. Pomarančni okus tega napitka ji je bil prijeten. Vsako jutro je popila en kozarec z enim odmerkom Coctaila (eno vrečko). Prve tri dni se ji je prebava poslabšala, potem pa se je povsem uredila. Skoraj vsak dan odvaja 2 krat, ni več pogostih težav napihnjenosti po določeni hrani, blato je mehkejše. Želi nadaljevati z uživanjem Basika (Cocktaila).
   Tako kot mi poleg tega ugotavlja, da je Basik zelo nasiten. »Manj sem lačna, nimam potrebe po prigrizkih«, nam je povedala.  

Ocena prednosti in pomanjkljivosti Basika v primerjavi z drugimi preizkušenimi probiotiki

Basik ima več prednosti pred drugimi probiotiki, ki sem jih preizkušal. Ni le dokazano učinkovit probiotik, pač pa je zasnovan kot živilo, ki celovito podpira celotno delovanje črevesja in imunskega sistema.


Njegova prednost je tudi v prijetnem okusu, saj je napitek sladak. Nekatere uporabnike prav sladkost napitka sprva zaskrbi, saj je znano, da večinoma užijemo preveč sladkorja, zlasti diabetiki pa se morajo izogibati hrani kot so sladkorji in druga živila, ki močno povečajo raven krvnega sladkorja. Toda vsi NTC prehranski dodatki so zasnovani tako, da so idealni prav za sladkorne bolnike. Po ugotovitvah specializiranega inštituta iz Düseldorfa ostane raven glikemičnega indeksa na normalni ravni dve uri po užitju Basika ali drugih NTC dodatkov. Glede na to, da celo korenje bolj poviša glikemični indeks, da o sladkem sadju ne govorimo, je to res dober dosežek.
            Pomembno  je tudi, da Basik zmanjšuje občutek lakote. Ta učinek izhaja verjetno iz dveh njegovih fizioloških funkcij. Ker uravnotežuje prehranjenost organizma z rudninami in drugimi mikrohranivi, je manj občutka lakote.

Strokovnjaki (Ames) namreč ugotavljajo, da se človeški organizem odzove na pomanjkanje nekaterih rudnin s povečanjem želje kalorični hrani. Drugi zelo verjeten razlog pa je enakomerno prehranjenost z ogljikovimi hidrati. Ker Basik ne povzroči nenadnega dviga glikemičnega indeksa (kar je lastnost slaščic, sadja, testenin ipd), se bitveno ne poveča bistveno raven insulina v krvi. Le-ta zmanjša raven sladkorjev v krvi, zaradi česar se čez čas (npr. po obroku testenin) pojavi lakota, želja po »čem sladkem«... Basik utegne torej biti eno od sredstev za obvladovanje nezdravega »apetita za sebični gen«.  Čeprav omenjeni poskus na 50 pacientih ni bil namenjen hujšanju, so uporabniki Basika v treh mesecih spontano shujšali za 2-3 kilograme.


NTC probiotik - Basik

            NTC pomeni »prehranski transportni koncept« (Nutrition Transport Concept). Razvil ga je nemški nutricionist dr. Gerhard Schmitt, vodja inštituta Nuwelis, ki je svoj študij opravil v Nemčiji in ZDA. Gre za izboljšanje celične prehrane na osnovi učinkovitejšega  transporta hranil v organizmu. Uporabljajo ga pri razvoju prehranskih dodatkov in kozmetike. Na osnovi tega pristopa so razvili več vrst prehranskih dodatkov, med njimi tudi več vrst probiotikov. Vsi NTC prehranski dodatki so brez konzervansov, brez glutena, brez umetnih emulgatorjev in brez stabilizatorjev. Vsi so primerni tudi za sladkorne bolnike. Probiotikov NTC je več vrst, med njimi pa je glavni Basik..
           Basik je prehranski dodatek, ki je več kot le probiotik. Prav zaradi funkcij, ki naj bi dopolnjevali učinke probiotičnih bakterij, sem se odločil, da probiotik EM, s katerim sem bil sicer prav zadovoljen, poskusno nadomestim z Basikom. Bilo je to leta 2010. Naj omenim nekatere glavne lastnosti/funkcije tega prehranskega dodatka.
            Basik je v obliki prahu. Eno jedilno žlico raztopimo 1-2 krat dnevno v 2,5 dcl vode. Najbolje je to v dopoldanskem času ali zgodaj popoldan, najbolje na prazen želodec, da probiotične bakterije čim prej preidejo v črevesje.
Temeljna funkcija Basika je probiotična. V produktu so 4 vrste bakterij iz skupine lacto bacilov in bifido bacilov. Trimesečna študija, ki so jo opravili na 50 pacientih je pokazala, da je Basik kot probiotik učinkovit. Pacienti so užili vsak dan 2 odmerka Basica v kozarcu vode. Užiti laktobacili in bifido bacili so se nastanili v črevesju in okrepili obstoječo dobro črevesno floro. To je pomembno, saj se nekateri probiotični organizmi ne usidrajo v človekovem organizmu.  Kar ¾ pacientom se je izboljšalo stanje črevesne sluznice (84% jih je imelo ob začetku poškodovano sluznico), 31% pa se je izboljšalo stanje imunskega sistema. Ker je naloga dobre črevesne flore, da ščiti črevesno sluznico in imunski sistem, so ti rezultati dokaz učinkovitosti Basika kot probiotika.


Basik je tudi prebiotik. Vsebuje tudi hraniva, ki jih potrebujejo dobre črevesne bakterije za svoj razvoj (9 vrst topnih in netopnih vlaknin). To je pomembno, saj je v običajni hrani Zahodnjaka premalo vlaknin – hrane za dobre bakterije.
            Basik je bogat z mikrohanivi – izvlečki iz sadja, zelenjave in žitaric.  Bistvena lastnost koncepta NTC je združevanje hranil v homogene skupine. Nekatera hraniva se med seboj podpirajo, druga izključujejo. Zato je pomembno sočasno dodajati hrani minerale, vitamine in druga microhraniva, ki so med seboj združljiva in v pravem razmerju. Ob upoštevanju sodobnih znanstvenih izsledkov in tehnologij ter znanja Ayurvede so ustvarjalci Basika vanj vključilil mešanico hranil,  med drugim   32 različnih vrst rastlinskih encimov;  različne sekundarne rastlinske snovi narejene iz sadja, zelenjave in izvlečkov žitaric; skupino vitaminov (vitamin C, beta karoten, vitamin E) in element v sledeh –selen – za boljšo zaščito celic;  dragocene fructooligosaharide (FOS). Z njimi naj bi dobro zadovoljili prehranske potrebe celic v črevesju in imunskem sistemu.

Bistveno za Basik pa je, da vsebuje snov BET  (Bioavailability Enhancing Termonutrient).  Na osnovi izkoriščanja principov koloidne kemije (kemije drobnih mineralov)  snov BET izboljša celično absorpcijo mikrohranil za 30% do 250%. To je izrednega pomena. Ni namreč dovolj, da celicam (črevesne flore, črevesne stene, imunskega sistema...) damo na voljo hraniva. Potrebno je izboljšati celični izkoristek hranil. Dr. Smith navaja, da se v črevesju običajno izkoristi manj kot 10 % hranil. Gre za nepopolnost naše narave, o kateri sem uvodoma govoril, ki kliče po novih prehranskih rešitvah. Zdi se, da je rešitev dr. Schmitta korak v tej smeri. Prav zaradi tega je bil Basik zame tako vabljiv izziv, saj naj bi predstavljal odgovor na prehranske probleme, na katere sem pri svojem študiju naše prehranske narave naletel.


Šibka stran Basika je cena. Je višja kot denimo cena  EM probiotikov, kar pa je glede na širši spekter pozitivnih učinkov tudi razumljivo.
Pa je to res prava rešitev? Spraševal sem se, ali morda celice ne dobijo na tak način preveč hranilnih snovi. Prof. Ames je namreč eksperimentalno dokazal, da je preveč ali premalo mineralov vzrok za celične poškodbe (oksidativni stres). A zdi se, da so dr. Schmitt in njegovi sodelavci pri razvoju Basika dobro premagali to oviro. Omenjeni poizkus je namreč pokazal, da se je ob uživanju Basika za 12,3% zmanjšal oksidativni stres celic (peroksidacija maščob). Basik tako dokazano zboljšuje antioksidantsko zaščito celic.

       V začetni fazi prilagajanja lahko nastane nekaj težav (povečanje »aktivnosti« v črevesju), a te se lahko pojavijo pri vsaki vrsti probiotičnih dodatkov. Dr. Franz Fritzmeier nam je sporočil, da se pri nekaterih uporabnikih Basika lahko pojavi napihnjenost. V takem primeru je dobro zmanjšati njegov odmerek ali pa začasno prekiniti njegovo uporabo in ga zamenjati z uživanjem jogurta NTC. Basik je namreč zasnovan kot (dober) probiotik s »širšimi« prehranskimi učinki, jogurt NTC pa je »specializiran« za probiotično delovanje in je s tega vidika še učinkovitejši kot Basik.                                    

Variante Basika

    Dr. Schmitt in sodelavci so razvili variante Basika za posebne potrebe
    Basik Sensitive je varianta Basika. Vsebuje vse kar vsebuje Basik, a je brez ajurvedičnih trav, ki so stimulirajoče, in tudi brez nekaterih antioksidantov (vitaminov A,C in E).  Priporočljiv je pri zelo občutljivem črevesju kot je na primer pri bolnikih s Crohnovo boleznijo.
   Basik Junior je varianta produkta, ki je primerna za otroke do 12 leta. Je prav tak kot Basik, vendar brez snovi, ki jih zakonodaja ne dovoljuje dajati otrokom. Zato v njem ni vitamina D in fluora.
   Cocktail je mešanica Basika in Oksi. O Oksiju bi bilo potrebno spregovoriti kaj več, a v tem tekstu ga omenjamo le bežno. Bistvena funkcija Oxija je povečevanje preskrbljenosti celic s kisikom. Sam ga sicer ne vsebuje, a poveča sposobnost celic za njegovo absorpcijo in zadrževanje. Kisik je v celicah pomemben zaradi proizvodnje energije, za razgrajevanje odpadkov in maščob... a naj tu poudarimo njegov pomen pri uravnoteženju črevesne flore. Zaradi pomanjkanja kisika v črevesju in telesnih tkivih se razvijajo nekateri patogeni mikrobi kot je na primer glivica Candida Albicans. Patogeni organizmi so naši večni »sopotniki«, a dokler je biološko okolje dovolj antioksidatsko in bogato s kisikom, imajo majhne možnosti za razvoj. Cocktail tako v bistvu še temeljiteje podpira probiotično delovanje kot Basik.

Prašek za pripravo NTC jogurta

        V teku dneva imamo možnost uživanja raznih probiotičnih živil. Seveda taka raznovrstnost nič ne škoduje. Ko pa gre za sistematično krepitev črevesne flore, pa strokovnjaki opozarjajo, da ni dobro mešati  različnih tipov (močnih) probiotičnih sredstev. Dobrih probiotičnih mikroorganizmov je namreč več sto vrst. Nekateri se medsebojno podpirajo, drugi pa niso najboljši sosedi. Dr. Schmitt in njegovi sodelavci so razvili prašek za pripravo jogurta, ki vsebuje iste 4 vrste dobrih bakterij kot Basik. Poleg tega pa tudi ayurvedske aromatske zeli, ki izboljšujejo absorpcijo hranil, ter druga hraniva.  Prašek je brez maščob.  Jogurt lahko napravimo tudi iz sojinega mleka, kar je pomembno za tiste, ki imajo težave z mlečnimi izdelki.  Pripravimo ga v za to pripravljeni termovki.
         Jogurt NTC in Basik se torej podpirata v svojem probiotičnem delovanju.  Dr. F. Fritzmeier  celo meni, da je NTC jogurt po probiotičnem učinku najboljši probiotik: »Med pripravo jogurta v za to zasnovanem sistemu dobimo 60-100 milijonov klic na ml! To je najvišje število. Za ljudi, ki imajo črevesne »probleme« je dobro, da začnejo z njim.«
Dr. Iztok Ostan, februar 2011

Za naročilo zgoraj omenjenih produktov klikni na spodnje povezave ali piši na email marina.butala@gmail.com

Basics

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.