četrtek, 15. december 2011

MAP - esencialne maščobne kisline za regeneracijo celega telesa


Dr. Iztok Ostan, rojen leta 1952, je univerzitetni učitelj in ljubitelj narave. Svoja spoznanja petnajstletnega proučeanja človekove prehranske narave je s soavtorji strnil v članka, ki sta si prislužila objavo v prestižnih znanstvenih revijah Trends in Food Science and Technology ter Appetite. V zadnjem desetletju si je prehrano izboljšal zlasti z beljakovinami MAP. Ker že z videzom dokazuje (glej spodnjo sliko) učinkovitost svojega početja, smo se pogovarjali z njim o MAP-u, aminokislinah, ki so sedaj vsakomur na dosego roke.

Spodnja slika je primer rezultata, ki ga dosežemo z redno uporabo MAP


Slika: prof.dr. Iztok Ostan


* Spodnji intervju s prof. dr. Iztokom Ostanom je objavljen v decembrski številki revije Misteriji

Ste ekonomist in doktor sociologije. Kaj vas je napeljalo na tako temeljito proučevanje prehrane?

Na Fakulteti za pomorstvo in promet proučujem človeške vire. Zaposleni v prometu so zdravstveno bolj ogroženi in imajo manj možnosti za zdravo življenje in prehrano. Zato že desetletje razvijamo učinkovite in enostavne načine za njuno izboljšanje. A spodbudo za zagnano proučevanje teh problemov sem dobil zaradi lastnih zdravstvenih težav. Zaradi kritičnega obolenja jeter in trebušne slinavke mi je zdravnik pri enaintridesetih, leta 1983, svetoval, naj se upokojim. Invalidsko! Tega nisem storil, pač pa sem si začel pomagati z naravnimi sredstvi: počitkom, gibanjem, zrakom, več pitja vode in podobno. Doma imamo okoli hiše 2400 kvadratnih metrov zemlje. Z ženo še zdaj uživava veliko sadja in zelenjave z domačega vrta. Toda ozdravel sem šele, ko sem v prehrano vključil posebno učinkovite prehranske dodatke. To je bil sprva prašek FHES, s katerim je možno oživiti pitno vodo po vzoru vode, ki jo pije himalajsko ljudstvo Hunza, znano po mnogih stoletnikih. Uporabljamo ga od leta 1998. Leta 2000 so klinične raziskave pokazale, da so moja jetra in trebušna slinavka zdrave. Od takrat sem zdrav. Tedaj sem bil na pragu petdesetih let in se še nisem zavedal, kako je v tem obdobju treba optimizirati tudi beljakovinsko prehrano.

Zakaj in katere beljakovine?

Beljakovine so zelo pomembne. Niso le gradniki naših mišic; vsi encimi in hormoni so beljakovine, prav tako hemoglobin, imunoglobulini (Imunski sistem), brez dovolj beljakovin ni trdnih kosti. Žal pa so beljakovine težko presnovljive. Prebavni organi potrebujejo najmanj tri ure, da jih razgradijo na sestavine - aminokisline. Problem se nadaljuje v celični presnovi: več kot polovica aminokislin se tam običajno ne izkoristi za tvorbo lastnih beljakovin. Telo jih razgradi v strupene dušične odpadke, ki zelo obremenjujejo jetra in ledvice. Izkoristek je odvisen od razmerja med osmimi esencialnimi aminokislinami, ki jih telo ne more ustvariti. Najvišji je pri kokošjih jajcih (58%) in pri mesu (32%), a se pri presnovi živalskih beljakovin tvorijo razkrojki metionina, ki dokazano skrajšuje življenje in spodbuja razvoj degenerativnih bolezni. Uživanje surovih beljakovin, denimo surovega mesa, ne izboljša izkoristka, poleg tega je pri presnovi še vedno veliko strupenih odpadkov.

Je rešitev v rastlinah?

Uživanje rastlinskih beljakovin je bolj varno. A njihov izkoristek ne presega 18%. Z veganstvom in vegetarijanstvom zato tvegamo beljakovinsko podhranjenost. Pri vseh vrstah beljakovinskih živil pa je strupenih odpadkov zelo veliko. To ni problem, dokler smo mladi in so izločala krepka. S starostjo pa se zmogljivosti jeter in ledvic znižajo na vsega tretjino. Beljakovine bi takrat še kako potrebovali, a jih telo ne more uspešno presnoviti. Beljakovinsko bogata hrana nam ne ustreza več in zapadamo vse bolj v začaran krog beljakovinske podhranjenosti. Sam sem se iz te pasti uspešno izvil. Uživam mešano hrano z veliko sadja in zelenjave, živalske beljakovine precej omejujem in nadomeščam z aminokislinami MAP.

MAP, kaj je to?

Pred desetimi leti sem bil zdrav, a že na videz precej izčrpan. Ko pogledam svojo sliko iz tistega časa, me kar stisne. Bil sem tudi presuh. Telovadil sem, užil kaj beljakovinsko krepkejšega, a namesto mišic sem pridobival maščobne obloge. To je značilnost staranja. V znanstveni literaturi sem takrat odkril poročilo o odkritju za človeka idealne sestave esencialnih aminokislin MAP (Master Amino Acid Pattern). To je v dvaindvajsetih letih študija uspelo zdravniku Mauriziu Luca-Morettiju, ki je formulo patentiral. Iz leče izvlečejo esencialne aminokisline in jih po tej formuli sestavijo v prerhranski dodatek, ki omogoča 99-odstotni izkoristek. Presnovnih odpadkov skoraj ni, le en odstotek. Pri izbiri prehranskih dodatkov nikoli ne nasedam oglasom prodajalcev. Izbral sem MAP, ker je o njem 24 znanstvenih člankov z izsledki kliničnih študij (seznam se nahaja na dnu tega članka) in je povsem varen.

Kaj vam je spremenil MAP?

Redno ga uživam od leta 2001. Podobno kot je ugotovil prof. Sanseverino v klinični študiji na starostnikih, sem tudi pri sebi opazil zelo učinkovito regeneracijo. V dveh mesecih sem uspel bistveno povečati mišično maso; obseg nadlahti za tri centimetre. Tudi koža je postala prožnejša, kot kaže preizkus z uščipom kože na zgornji strani dlani. Stanje teh organov je pomemben pokazatelj splošne regeneracije, saj jim telo namenja dovolj hranil šele, ko okrepi življenjsko pomembnejše. Dr. Alojz Medved je s pomočjo bioresonančnih testov s presenečenjem spoznal, da so se mi v dveh letih uživanja MAP okrepili vsi organi, prav tako ženi. Pregled v Nemčiji je potrdil okrepitev srčne mišice. Ko sem si pri padcu zlomil zapestje, sem povečal odmerek MAP. Fizioterapevtka se je čudila, da se mišična masa in moč v času imobilizacije nista zmanjšali. Rehabilitacija je bila popolna in zelo hitra. Z leti sva oba z ženo opazila, da nimava več težav s hrbtenico, išiasom. Domnevava, da zaradi okrepitve mišic v tem predelu. Verjetno je tudi v grlu manj ohlapnosti, saj je sedaj tudi smrčanje redko. MAP sicer ne ustavi staranja, a mnoge starostne težave, ki so se pred odkritjem MAP zdele neizbežne, so se sedaj pokazale kot posledica pomanjkanja beljakovin. Dr. Minkoff ugotavlja, da se z MAP zelo zmanjšajo vročinski valovi v meni.

Pri katerih boleznih naj bi uživali MAP?

MAP ni zdravilo, pač pa prehranski dodatek. Pri boleznih se je o uživanju vseh prehranskih dodatkov dobro posvetovati z zdravnikom, saj je morda ob boljši prehranjenosti treba zmanjšati odmerek zdravil. Klinične študije so potrdile blagodejnost prehranjevanja z aminokislinami pri težavah, kot so opešanje funkcij jeter in ledvic, obolenja prebavil in črevesja, sladkorna bolezen, prehranska netolerantnost, alergije in astma, slabokrvnost zaradi pomanjkanje železa, bolečine zaradi čezmerne telesne teže, ošibelost srca, težave z dihanjem, multipla skleroza. Priporoča se tudi pri kemoterapiji, diareji, anoreksiji, bulimiji in pri splošni ošibelosti, denimo pri raku ali AIDS-u.

Je namenjen tudi športnikom?

Klinične študije so pokazale, da športniki in rekreativci z MAP hitreje pridobijo mišično maso in se učinkoviteje regenerirajo. Tudi v Sloveniji imamo dobitnika olimpijske medalje, ki uporablja MAP, v svetu pa jih je veliko.

In nosečnice?

Ker ne obremenjuje izločal in je zelo varen, ga zdravniki priporočajo nosečnicam in doječim materam. Posebno učinkovit je pri shujševalnih kurah. Ker je v običajnih shujševalnih kurah premalo beljakovin, lahko zgubimo do 0,4 kg celic dnevno, koža postane neelastična, nastanejo strije in koža visi. Hujšanje z veliko običajnih beljakovin pa ni zdravo. MAP ne sprošča skoraj nič kalorij in si z njim lahko privoščimo polnovredno dietno hrano. Tako hujšamo, ne da bi si uničevali celično maso. Koža postane bolj prožna, smo manj lačni in ni tolikšne potrebe telesa, da se po končani kuri spet poredi. V nekaterih kliničnih študijah so z MAP uspešno nadomestili vse potrebe po beljakovinah.

MAP namesto zrezkov in fižola?

Ni smiselno, da nadomestimo vso beljakovinsko hrano s tabletami. A če zdravnik presodi, je to z MAP možno in povsem varno.

*******

Marina Butala Cigoj s.p., distributerka MAP v Sloveniji.
PS: Sama, pri svojih 55 letih, pa tudi ne izgledam slabo (glej sliko desno zgoraj izven članka, ki je bila posneta avgusta letos)



Od 1. decembra 2011 samo 41,00 € po plasteniki
39,00 € pri naročilu najmanj treh plastenk


*******

Seznam znanstvenih člankov o MAP
- Bufalini, L.(2000): Nutrizione biologica integrata con SON Formula™ in pazienti afetti da sclerosi multipla, , La Med. Biol., Nº 3.
- Bufalini, L.(2001): Rieducazione nutrizionale e terapia omotossicologica in pazienti anoressiche amenorreiche, La Med. Biol., Nº 3.
- Corgna, M.(2000): PNEI e patologie psiconutrizionali in omotossicologia – Il tratta mento delle sindromi bulimiche, La Med. Biol., Nº 3 .
- Costanzo, S. (2001): Nuova opportunità nella nutrizione delle popolazioni in situazioni di emergenza, Atti del 1ºCongresso S.E.N.B. - La Med.Biol., Nº 3/1999, Suppl.
- D’Andrea, G.(2001): Terapia delle obesità: studio comparato di 10 casi clinici trattati con MAP (SON Formula™) e terapia omotossiologica versus ORLISTAT (XENICAL 120 mg Roche) , Atti del 3º Congresso S.E.N.B., La Med. Biol., Nº 3.
- Del Prete, M.(2001): Le malatie infiammatorie intestinali: importanza diagnostica e terapeutica del MAP, La Med. Biol., Nº 3.
- Di Tullio, G. (2001): La malatia asmatica: il ruolo della nutrizione biologica, La Med. Biol., Nº 3/.
Fidone, B.(1999): Rettocolite ulcerosa idiopatica: Possibilità di integrazione della terapia allopatica con MAP (SON Formula®), Atti del 1º Congresso S.E.N.B. - La Med.Biol., Nº 3.
- Fidone, B. (2001): Nutrizione biologica integrata con SON Formula™ in pazienti afetti da insuficienza cardiaca, La Med. Biol., Nº 3.
- Hermann, G. F.(2000): Le intolleranze alimentari, La Med. Biol., Nº 3.
- Ivaldi, G.P.( 2000): Esperienze nutrizionali in pazienti con insuficienza respiratoria, La Med. Biol., Nº 3.
- Lucà-Moretti, M. (1998): A comparative, double blind, triple cross-over NNU study confirming the discovery of the Master Amino Acid Pattern. - Annals of the Royal National Accademy of Medicine of Spain, Volume CXV. Second Issue, Madrid
- Lucà-Moretti M, Grandi, A., Lucà, E., Mariani, Vender, G et al (2003a): Results of taking Master Amino acid Pattern® as a sole and total substitute of dietary proteins in an athlete during a desert crossing. Advances in Therapy, Vol. 20, No. 4.:203-210.
- Lucà-Moretti M, Grandi, A., Lucà, E., Mariani, Vender, G et al (2003b): Comparative results between two groups of track-and-field athletes with or without the use of Master Amino acid Pattern® as protein substitute. Advances in Therapy, Vol. 20, No.4.:195-202
- Lucà-Moretti, M., Grandi, A., Lucà, E., Muratori, G., Nofroni M.G. et al.(2003c): Master Amino acid Pattern® as sole and total substitute for dietary proteins during a weigt-loss diet to achieve the body’s nitrogen equilibrium. Advances in Therapy, Vol. 20, No.5.:270-281
- Lucà-Moretti, M., Grandi, A., Lucà, E., Muratori, G., Nofroni M.G. et. Al. (2003d): Master Amino acid Pattern® as substitute for dietary proteins during a weight-loss diet to achieve the body’s nitrogen balance equilibrium with essentially no calories. Advances in Therapy, Vol. 20, No.5.:282-291
- Mariani, E. et al.(1999a): Modificazione di alcuni parametri fisiologici e metabolici indotte dall’assunzione di “Master Aminoacid Pattern” in gruppi di atleti praticanti l’atletica leggera; 1˚ Congresso S.E.N.B., Roma, 22 maggio 1999 – La Medicina Biologica, Suppl.
- Mariani, E. et al.(1999b): Variazione di alcuni parametri antropomerici e fisiologici in una marciatrice cinquantenne prima e dopo l’attraversamento in solitaria del deserto cinese; Atti del 1ºCongresso S.E.N.B. - La Med.Biol., Nº 3/1999
- Mariani, M.M.(2001): Utilizzo del MAP (Master Amino acid Pattern) nel programma “Quattro D” nella insuficienza venosa cronica, Atti del 3º Congresso S.E.N.B., La Med. Biol., Nº 3/, Suppl.
- Montilla, C.(1999): Studio comparato con e senza sommistrazione di SON Formula ® insogetti affetti da anemia sideropenica sotto trattamento convenzionale. - La Med.Biol., Nº 3.
- Muratori, G. (1999): Sovrappeso e patologia articolare: SON Formula® come terapia dimagrante ed antalgica un’ipotesi di lavoro. – Medicina biologica. Nº 3, Suppl..
- Riva Sanseverino, E. (1999): Vantaggi dell’utilizzo del MAP in età geriatrica, Atti del 1º Congresso S.E.N.B. - La Med.Biol., Nº 3, Suppl..
- Tamburlin, N. (1999): Trattamento ambulatoriale di pazienti con insuficienza renale cronica. - La Med.Biol., Nº 3.
Tamburlin, N. (2000): Il SON Formula™ come oppotunità nella gestione delle intolleranze alimentari, La Med. Biol., Nº 3.

torek, 23. avgust 2011

Esencialne maščobne kisline in nepopolnost naše narave

(iz članka dr. I. Ostana, objavljenega v reviji Aura št. 264, ki je izšla avgusta 2011)

Pomanjkanje esencialnih maščobnih kislin povzroča številne bolezni (več o tem smo pisali v Auri št. 164, 172).  Poraja namreč oksidativni stres, čigar posledice so med drugim tudi rak, bolezni srca in ožilja in sladkorna bolezen. Najbolj nam primanjkuje maščobnih kislin omega 3. Te so bistvena sestavina možganov, celičnih open in so poemembne za dober vid. Zdi se, da z  uživanjem ustrezne količine mletega lanenega semena (lanenega olja) ali ribjega olja, ki sta zelo bogata s tem hranivom, rešimo problem. Nova odkritja pa kažejo, da ni čisto tako. Obstajata dva bistvena problema:

Prvi problem: premalo vitaminov (sadja in zelenjave) v prehrani
                Na Biotehniški fakulteti v Ljubljani so izvedli 22 dnevni preizkus na več skupinah prašičev, ki so jih hranili s hrano enake kalorične vrednosti[1]. Bralce utegne presenetiti informacija, da je skupina, ki je imela v prehrani povečano količino lanenega olja, doživela bistveno večji oksidativni stres kot kontrolna skupina.  Celične poškodbe zaradi uživanja esencialnih maščobnih kislin so zmanjšali z dodajanjem posameznih vrst sadja in zelenjave. Pri tem se je iskazala kot najbolj učinkovita mešanica sadja in zelenjave (v preizkusu so uporabili jabolka, jagode in paradižnik).
             Kako je možno, da je  neko dobro hranivo škodljivo?! Esencialne maščobne kisline sodijo med nenasičene oblike maščobnih kislin. Te so manj stabilne kot nasičene in jih zato telo lažje uporabi in predela. So pa zato tudi bolj »vnetljive«. Čeprav so za organizem življenjsko pomembne,  so lahko dvorezen meč, če jim ne dodamo dovolj sadja in zelenjave bogatega z antioksidanti, ki nas varujejo pred posledicami oksidacije maščob.

Drugi problem: Zelo nizek izkostitek maščobnih kislin iz običajnih živil
Po podatkih nutricionista, dr. Gerharda Schmitta,  presnovni izkoristek maščob ne presega 20% . To ne velja le za esencialne maščobne kisline, pač pa tudi za množico hranil, ki so topna v maščobah, kot so vitamin E, koencim Q10[2]  ter vitamina D in K.
                Transportno sredstvo maščob in drugih snovi v celice je namreč voda – glavna sestavina krvi in limfe. Znano je, da se maščobe ne topijo v vodi. V živem organizmu se ta problem rešuje s pomočjo žolča. Med drugim vsebuje množico koloidnih mineralčkov, ki naredijo vodo bolj močljivo, sposobno »raztopiti« maščobe. »Prilepijo« se na kapljice užitih maščob. Ko je vsa površina neke kapljice obdana s koloidi, je maščoba pripravljena za transport skozi črevesno steno v kri. Tako »zapakirana«, za transport pripravljena maščoba, se imenuje mikromicelij. A žal ta naravni proces ni posebno učinkovit, saj se večina maščobnih kapljic ne uspe obdati s koloidi.
                Problem je možno rešiti tako, da maščobe in v maščobah topne snovi mikromiceliramo, še preden jih užijemo.  Snovi ostanejo nespremenjene; take kot so v presni hrani, le »zapakirane« v mikromicelije. En izmed pionirjev na tem področju je nemški nutricionist dr. Gerhard Schmitt. Svoj prehranski koncept je poimenoval NTC (Nutrition Transport Concept). Delo dr. Schmitta me je pritegnilo po prebiranju strokovnega članka o preverjanju učinkov njegovih  živil, ki so ga izvedli Wajda, Zirkel, Schaffer (2007). Eksperimentalno so ugotovili, da je absorbcija mikromiceliranega koencima Q10 petkrat večja od  običajne, mikromiceliranega vitamina E pa kar destkrat. Potrošnik se sam lahko prepriča o topnosti  mikromiceliranih esencialnih maščobnih kislin. Če nakapa NTC omega 3 (mikromicelirano ribje olje) v kozarec vode, se kapljice v njej raztopijo. Namesto mastnih kolobarjev na površini dobimo motno vodo, v kateri je olje »raztopljeno«. Na seminarju dr. Schmitta, ki sem mu prisostvoval v Nemčiji, so bili predstavljeni rezultati večmesečne študije regeneracije človekovih tkiv ob uživanja NTC omega 3. V prvih treh mesecih se je izboljšala prehranjenost krvnih celic z  esencialnimi maščobnimi kislinami, potem pa tudi celic drugih organov.

Kako uživamo NTC omega 3 kisline  »zrelih« letih ?
Sem v svojem 60. letu in se zavedam, da moje telo potrebuje posebno prehransko skrb. Z leti namreč pešajo tudi funkcije žolčnika, ki, kot rečeno, celo v mladosti niso optimalne.  Zato  v svoj jutrinji sok (običajno je to Bazik, včasih pa svež sadni sok) nakapljam 35 kapljic NTC omega 3  in s tem zagotovim organizmu kakovosten dnevni odmerek tega hranila. Vsebuje tudi vitamin E, ki ima glavno vlogo pri preprečevanju oksidacije maščob in nastajanju prostih radikalov iz njih.
 V sok kanem še priporočenih 16 kapljic koencima Q10 (tudi ta ima dodan vitamin E). Po 45. letu starosti se v telesu občutneje zmanjša proizvodnja prepotrebnega koencima Q10.  Brez njega se še poveča tveganje za obolenja srca in ožilja in nevrodegenerativnih bolezni, ki je v starosti že tako visoko. Dr. Schmitt imenuje kombinacijo NTC omega 3 in NTC CoQ10 »kardiovaskularni paket«, saj oba  dodatka prispevata k zmanjšanju tveganja obolenj srca in ožilja oz. prispevata h krepitvi po takih zdravstvenih zapletih.

Informacija o cenah NTC omega 3 in NTC Q10


Štev. Produkta

FitLine© produkti*

Točke
Cene v EUR
Manager
Teampartner
Customet Kupec
0712017
25
22,37
25,56
31,95
9712014
25
27,86
31,84
39,80
9712045
 50
50,23
57,40
71,75


PS: Za naročilo zgornjih produktov po ceni za kupca je dovolj, da klikaš zgornje povezave. Če želiš cene ta TeamPartnerja pa se je treba prej registrirati kot TeamPartner. To lahko storiš s klikom na naslednjo povezavo -> KLIKNI za se registrirati kot PM International TeamPartner (do 31.8.2011 je registracija TeamPartnerstva brezplačna).

Opomba: Dodatki FitLine temeljijo na NTC tehnologiji;  so ekskluziva podjetja PM-International


[1] Pajk Žontar, Tanja, Rezar, Vida, Levart, Alenka, Salobir, Janez (2006): Učinkovitost različnih živil za zmanjšanje oksidacijskega stresa pri prašičih kot modelu za človeka. – Karcinogene in antikarcinogene komponenete v živilih. 24. Bitenčevi živilski dnevi, Portorož, 9. in 10. novembra 2006.
[2] Wajda, R., Zirkel, J., Schaffer, T. (2007): Increase Bioavailability of Coenzyme Q10 and Vitamin E. J Med Food 10(4).



petek, 8. julij 2011

Dobri stari MAP ponovno na razpolago



V prejšnjem članku sem napisala, da se po novem da dobiti Morettijev MAP samo v obliki produkta SON Formula in to samo v tujini.

Najnovejša novica je, da se bo dalo dobiti stari dobri MAP tudi pri nas. Morda že čez 14 dni. Kdor je zainteresiran za naročilo, naj mi pošlje informativni mail in  ko bo MAP na razpolago, bom poslala obvestilo o tem po mailu.

Marina Butala
eMail: marina.butala@gmail.com

četrtek, 23. junij 2011

Amino Plus zamenjal MAP (Master Aminoacid Pattern prof.dr. Luca Morettija)

Spoštovani, obveščam vas, da so zaloge MAP-a pošlje, zato GOH oz. PM International ne bo več prodajal MAP.  Se pa da MAP dobiti od slovenskega distributerja. Za več informacij obišči spletni dnevnik na naslovu http://mapovci.blogspot.com/
Namesto MAP-a PM International ponuja nov produkt Amino Plus. Je produkt, ki ga še raziskujejo. V primerjavi z MAP je samo 98% vegetarijanskega izvora (MAP je 100% vegetarijanski), doping test še ni preverjen, kakšen je izkoristek še ne vemo. Pri MAP je  99% izkoristek s samo1% odpadka. Več informacij o MAP na http://mapovci.blogspot.com/
Za Amino Plus priporočajo 6 kapsul dnevno, posoda pa je za en mesec. Koliko in katere aminokisline ima, pa bomo verjetno zvedli ob nakupu produkta iz napisa na embalaži.
Cena za kupce je 53,40 €, za teampartnerje 47,94 €, za managerje pa 42,72 €. Če naročimo samo eno posodo, bo poštnine za 17,50 €. Za manjšo poštnino je potrebno naročiti za vsaj 200 € produktov.
Kdor želi naročiti Amino Plus, naj klikne tukaj -> KLIKNI ZA NAROČILO AMINO PLUS

Drugače pa, če bi kdo želel imeti produkt prof. dr. Luca Moretti (MAP), naj obišče spletno stran http://mapovci.blogspot.com/

 
Marina Butala Cigoj, s.p.
Objavljam tudi v blogu na spletnem naslovu
http://klinika-za-zdravje.blogspot.com/


četrtek, 16. junij 2011

Seminar prof. dr. Iztoka Ostana v soboto 18.6. v Portorožu

Vabimo vas na seminar, ki ga vodi dr. I. Ostan z naslovom:

 URAVNOTEŽENJE ČREVESNE FLORE.

Udeležite se ga  lahko v Portorožu, v soboto, 18. 6. 2011 od 9.30 do 12.00 ure v prostorih Fakultete za pomorstvo in promet, v stavbi tik ob morju ( informacije in rezervacija Alida Harej: avd@siol.net, gsm.: 041 699459); vstopnina 5 Eur.

V prvem delu bo obravnavana tematika patogenih črevesnih organizmov in uravnoteženje črevesne flore z bioresonanco, v drugem pa  uravnoteženje črevesne flore s probiotičnimi živili. Med odmorom bo osvežitev s probiotičnim napitkom.

                                                                            Prisrčno vabljeni.



sreda, 4. maj 2011

Vabilo na seminar v Portorož - 7. maj. 2011

Vabimo vas na seminar z naslovom

POMLADNA RAZBREMENITEV TELESA

ki bo v soboto, 7.5. 2011, ob 9.30
na Fakulteti za pomorstvo in promet (predavalnica Neptun – stavba ob morju),
v Portorožu


Program seminarja:
9.30. Dr. Iztok Ostan: Razbremenitev po metodi 2+5
10.15 - 10.30 Osvežitev z napitkom Restore
10.30   Dr. Iztok Ostan:  Sokovi in napitki za boljše spanje in nočno razstrupljanje
11.15-12.00  A. Harej: Izmenjava izkušenj uporabnikov sokov in mineralno-vitaminskih napitkov
  
Vstopnina je 5 Eur. Vstopnice ohranite, saj bo na koncu srečanja nagradno žrebanje.
Prisrčno vabljeni.
                                                                       Soorganizator: AVD d.o.o.
                                   (Informacije in rezervacije: Alida Harej: avd@siol.net, gsm.: 041 699459 )    


        

nedelja, 20. marec 2011

GOH-PM srečanje v marcu

Vabimo vas na seminar z naslovom

POMLADNA
RAZBREMENITEV TELESA

ki bo v torek, 22.3.2011, ob 17.30
v Hotelu M, na Derčevi 4 v Ljubljani

Program seminarja:
17.30. Dr. Iztok Ostan: Razbremenitev po metodi 2+5
18.15 - 18.30 Osvežitev z napitkom Restore
18.30   Dr. Iztok Ostan: Za boljše spanje in nočno razstrupljanje
19.15  Renata Artač: Izmenjava izkušenj uporabnikov prehranskih  dodatkov NTC, FHES in MAP
 
      Seminar bo tretji iz serije srečanj na temo »Apetit za sebični gen«, ki jih je zasnoval dr. Iztok Ostan.
      Vstopnina je 5 Eur. Vstopnice ohranite, saj bo na koncu srečanja nagradno žrebanje. Prisrčno vabljeni.

Priporočajo se rezervacije, predhodni seminar je bil razprodan. Prijavo za udeležbo pošlji na: marina.butala@gmail.com

Iz razvojno raziskovalnega dela Univerze v Ljubljani

Metoda »2+5« - boljše počutje z malo truda

            Vsakdo bolj ali manj ve, kaj bi moral spremeniti, da bi bila njegovo življenje in prehrana bolj zdrava. A to ni lahko storiti. Domnevno je delavcem v transportni operativi še težje kot drugim skrbeti za zdrav način življenja in prehrano, saj je njihovo delo bolj stresno, pogosto nočno in daleč od doma... Zato smo na Fakulteti za pomorstvo in promet že leta 1995 začeli iskati in proučevati tista krepilna sredstva in postopke, ki so učinkovita, obenem pa tudi preprosta, za uporabnike nezahtevni. Izsledili smo jih kar nekaj, jih tudi osebno preizkušali, leta 2001 pa jih strnili v knjigi »Ko zdravila odpovedo« (Ostan I. in A., Ambrozius, B.).
            Ker je bilo takih krepilnih sredstev več, se je pojavilo vprašanje, katerim dati prednost in kako jih kombinirati, da bi bila sprejemljiva za širši krog ljudi vključno s transportnimi delavci. To smo eksperimentalno proučevali v naslednjih letih. V sodelovanju s strokovnjaki z Biotehniške fakultete (M. Simčič) in Zdravstvene fakultete (B. Poljšak) smo oblikovali prehransko metodo »5 na dan« in jo preverili na 54 prostovoljcih. Na Fakulteti za pomorstvo in promet pa smo na 83 prostovoljcih preverjali tudi neprehransko metodo »Razbremenilni ritem dneva«.  Rezultati obeh preizkusov so bili ohrabrujoči. Na osnovi opaženih pomanjkljivosti pa smo leta 2010 oblikovali novo metodo, ki združuje dobre lastnosti obeh. Imenovali smo jo metoda »2+5«.
            Metoda združuje koristne učinke več krepilnih sredstev. Ti so: »pitje vode«, »ura gibanja na zraku in sončni svetlobi« (to sta dva neprehranska krepilna koraka) ter »pet obrokov sadja in/ali zelenjave na dan«. Metoda je preprosta. Naj na kratko strnemo, kaj zajema:
            Dan začnemo s kozarcem ali dvema vode, čez dan pa v celoti popijemo vsaj 1,5 litra vode in/ali svežih sokov (druge pijače ne sodijo v to količino). Pijemo pol ure pred obrokom ali vsaj dve uri po njem, ne pa med obroki.
            Poskrbimo, da se vsaj eno uro telesno gibljemo (hoja, opravila na vrtu ipd) na svežem zraku v času sončne svetlobe. S tem sočasno dobivamo koristne učinke vseh treh za zdravje pomembnih dejavnikov. Najbolje, da to opravimo zjutraj.
            Če uživamo sadje in/ali zelenjavo vsaj 5 krat dnevno, kot priporoča svetovna zdravstvena organizacija, dobivamo dovolj vitaminov, mineralov in vlaknin, kar naj bi izboljšalo tudi prebavo, odvajanje ostankov prebave in presnove.  Začnimo že zjutraj! Ko odhajamo od doma, vzemimo s seboj sadje in ga pojejmo, ko se spomnimo nanj. 
            Vse omenjene sestavine metode »2+5« prispevajo k razstrupljanju. Zato je kot nalašč zlasti za pomladni čas, ko telo potrebuje razbremenitev od  posledic bolj kalorične »zimske« hrane. Eksperiment s to metodo smo začeli spomladi 2010 in še traja. V prvi fazi je sodelovalo 27 prostovoljcev (10 v kontrolni skupini, ki načina življenja ni spremenila in 17 v testni). Vsak udeleženec dobi vprašalnik, ki vsebuje test za preverjanje stanja pred preizkusom in po njem, ter dnevnik za tri tedne preizkusa. Po mesecu dni nam preizkušanci vrnejo izpolnjene vprašalnike. (Če želite vprašalnik, se obrnite na avtorja.)
            Preliminarni rezultati so vzpodbudni. V testni skupini se je 76,5% udeležencem splošno počutje izboljšalo ali zelo izboljšalo, 23,5% se ni spremenilo, nobenemu pa se ni poslabšalo. Zelo ohrabrujoče je tudi dejstvo, da jih je 88,2% opravilo preizkus z lahkoto.
            Udeležencem preizkusa nismo odsvetovali ali prepovedovali »nezdravih« živil. Pa vendar smo upali, da jih bo ta metoda spontano napeljala k bolj zdravemu prehranjevanju. In res: v poskusnem mesecu je večina zmanjšala kaloričnost prehrane (76,5% udeležencev), količino užitih maščob (70,6%), užitih slaščic (58,8%), manj je bilo večernega prenajedanja (52, 9%),  skoraj polovica  (47,1%) je zmanjšala količino užitega mesa in mesnin, prav tolikšnemu deležu prostovoljcev pa se je izboljšala prebava (pogostejše odvajanje). Telesna teža se je v povprečju znižala za 1,1 kilograma. 
             Na seminarju dne 22.3.2011 v Ljubljani (17.30 v Hotelu M) bo metoda s svojimi sestavinami natančneje predstavljena. Na voljo bodo tudi navodila za enomesečni preizkus te metode; ta vključuje tudi teste za samoocenjevanje funkcionalnega zdravja.
                                                                                                                                          Dr. Iztok Ostan

ponedeljek, 14. marec 2011

Izbira učinkovitih probiotikov

            Probiotiki so mikroorganizmi, ki tvorijo dobro črevesno floro. Lahko jih užijemo z ustrezno pribiotično hrano. Poglejmo si, katere so osnovne vrste probiotičnih živil in prehranskih dodatkov:
- jugurt/ kislo mleko,
- kefir,
- kislo zelje/ repa (surovo),
- druga fermentirana hrana (miso, tempeh …).
- koncentrirani probiotiki (dehidrirani probiotiki v prahu ali kapsulah,  napitki z visoko vsebnostjo probiotikov…).
            Dandanes je ponudba probiotikov zelo pestra. Na Internetu je na desettisoče naslovov ponudnikov najrazličnejših tipov probiotičnih živil in prehranskih dodatkov. Kako izbrati dovolj varne in učinkovite? Organi Združenih narodov, pristojni za zdravje in prehrano (WHO in FAO), so  leta 2002 pripravili smernice za vrednotenje probiotikov v hrani. Ti kriteriji se v praksi še niso široko uveljavili; kontrolirane klinične študije učinkovitosti posameznih vrst probiotikov pa so drage in redke.
            Katero vrsto probiotikov naj v teh pogojih izberemo? Sam sem si pomagal tako, da sem preizkušal, kateri probiotik zmanjša slab vonj blata. To sicer lahko dosežemo tudi s pretežno sadno-zelenjavno prehrano, pri običajni mešani hrani pa z običajnimi probiotičnimi jogurti, kislim mlekom, zelnico... tega navadno ne dosežemo. Uspelo mi je s tremi vrstami probiotikov, ki jih bom opisal v nadaljevanju. To so kefir na vodi, EM probiotični napitek in NTC probiotik (Basik). Slednja dva v tem tekstu po svoji ustaljeni praksi ne imenujem z njunima komercialnima imenoma. Razmišljal sem, da bi preiskusil tudi probiotike nekaterih farmacevtskih podjetij, pa je na embalaži pisalo, da so za časovno omejeno uporabo. Ker me zanima iz že omenjenih razlogov  trajno dopolnjevanje prehrane s probiotiki, se tega nisem lotil. Skratka v tem članku opisujem svojo izbiro probiotikov, kar pa ne pomeni, da v množici ponujenih ne obstajajo še boljši.

Kefir na vodi

Kefir je  fermentirana pijača, ki jo ljudje s pridom uživajo že tisočletja. Izvira iz Kavkaza, znanega po dolgoživečih prebivalcih. Fermentiranje omogočajo posebne probiotične bakterije in kvasovke, ki so posebnost kefirja.
Nobelov nagrajenec, prof. Ilija Ilič Mečnikov in drugi raziskovalci so ugotovili pozitivne učinke pri boleznih kot so: katar dihalnih  poti,  želodčni krči in rane, vnetja črevesja in prebavil, obolenja žolča in jeter,  obolenja ledvic in mehurja,  alergije pri novorojenčkih in druge, kožni izpuščaji, ženske težave (deluje proti vnetjem),  živčne bolezni, notranje rane,  ateroskleroza, srčni infarkt, driska (fermentiran 48 ur), zaprtje (fermentiran 24 ur),  anemija, levkemija (C.J. Saloff-Coste).
Za pripravo so potrebna zrnca kefirja, ta so bakterije in kvasovke v dehidrirani obliki. Dobite jih v specializiranih trgovinah z živili. Lahko ga pripravimo z mlekom ali z vodo.
            Prednost kefirja na vodi pred drugimi probiotiki je, da je praktično zastonj. Za njegovo pripravo tudi ni potrebno veliko truda.
            Njegova šibka stran pa je, da ga je potrebno popiti precej, da zmanjša slab vonj blata. Po naših izkušnjah se to doseže pri 1,5l ali več popitega kefirja dnevno. Takih količin kefirja se kmalu preobješ. Poleg tega je potrebno v poletnem času, ko je fermentacija hitrejša paziti, da ne postane premočan po okusu.
            Za otroke ni privlačen, saj je kisel.


Priprava kefirja na vodi
Potrebujemo:
- stekleno posodo – 2 l,
- cedilo ali filter iz papirja,
- 1-2 litra  navadne pitne vode,
- 2 suhi figi (biološko pridelani),
- ½ limone (biološko pridelane),
- 4-5 žlic fermentov kefirja,
- 4-5 žlic sladkorja (bolje temnega).
Vse sestavine zmešamo v posodi z vodo. Posodo pokrijemo, a ne neprodušno. Premešamo vsakih 12 ur. Pustimo fermentirati 24-72 ur, nato dobro otisnemo limono, odstranimo fige in precedimo v steklenico. Steklenico damo v hladilnik. Pri 4°C traja  tudi do 10 dni.


Probiotiki na osnovi EM

            Kratica EM  (Effective Microorganisms) pomeni “učinkoviti mikroorganizmi” in v svetu označuje tehnologijo, ki jo je leta 1982 odkril japonski profesor hortikulture, dr. Teruo Higa. Sprva je sledil toku sodobnega, kemiziranega kmetijstva, a ker je bil alergičen na umetna škropiva in gnojiva, je usmeril pozornost na mikroorganizme, ki ne povzročajo nobenega negativnega stranskega učinka in jih ljudje že tisočletja uporabljajo za fermentiranje hrane in pijače.
            Po dolgotrajnem neuspešnem delu je končno odkril način združevanja različnih vrst dobrih bakterij, ki predstavljajo pravo revolucijo v kmetijstvu, vodnem gospodarstvu, varovanju okolja in  krepitvi človekovega zdravja.  EM v praksi uporablja  več kot 100  dežel.  Na 3. svetovnem forumu o vodi marca 2003, ki so se ga udeležili predstavniki 160 dežel,  je bila posebna sekcija posvečena izključno teoriji in praktični aplikaciji EM.
EM je posebna kombinacija dobrih vrst mikroorganizmov. Dr. Higa je izbral izmed dobrih miokroorganizmov nekatere vrste dominatnih ter jih primerno kombiniral. S tem je potenciral njihovo dobro učinkovanje. Med dominantnimi dobrimi organizmi  so najpomembnejše fotosintetične bakterije, ki so zelo močni proizvajalci antioksidantov. Ko jih vključi v okolje, se aktivirajo še šibkejši dobri organizmi in celo slabi organizmi spremenijo svoje delovanje v pozitivno.   Moč tako organizirane vojske dobrih mikroorganizmov je osupljiva.  Rastline in živali so bolj zdrave, pridelki obilnejši, odpadne vode polne strupov, ki so se zdeli nerazgradljivi, postajajo povsem čiste in celo pitne… Svetovno znan je primer japonskega morja Seto (Seto Inland Sea), ki je bilo zaradi industrializacije mrtvo, po zdravljenju z EM, ki se je začelo leta 1997, pa v njem že gojijo prehransko povsem neoporečne školjke (EcoPure, št. 45).
Probiotik, ki temelji na EM tehnologiji producirajo na Danskem (Biosa). Razvil ga je Danec Erik Nielsen ob pomoči dr. Hige in njegovih sodelavcev (glej www.biosa.d). 
Probiotik EM je fermentiran zeliščni napitek, ki vsebuje 7 vrst dobrih, prehransko priznanih bakterij. Ne vsebuje konzervansov. Negativnih stranskih učinkov ni.
Znanstveno preverjenih učinkov uporabe probiotikov EM ni. Obstajajo le pričevanja mnogih zadovoljnih uporabnikov. V tem sestavku jih ne bomo opisovali, saj smo jih predstavili že leta 2003 v dveh številkah revije Aura (št. 166 in 167).
Mi smo ga uporabljali od leta 2003 do 2010.. Navduševala me je predvsem sposobnost napitka, da učinkovito odpravlja slab vonj blata. Normalni odmerek je 0,3 dcl dnevno. Če sprva povečamo zaužito koliličino na 2-3 odmerke dnevno, se vonj blata izboljša, pa čeprav bistveno ne spremenimo prehrane.
Šibka lastnost tega napitka je, da se utegne pokvariti. Če napitek ni dovolj kisel,  organizmi niso dobro konzervirani. Naše meritve kislosti napitka so pokazale, da v vseh stekleničkah kislost ni na deklarirani ravni.
Kislost napitka pa je lahko problem za njegovo široko uporabo zlasti med otroci.


Varnost in kontrola kakovosti Basika
      Produkt Basik ne vsebuje nobenega prepovedanega poživila ali v prehrani prepovedane snovi. Uvrščen je v sloviti »Kölnski seznam«, ki je med v športnem svetu najbolj cenjen kot seznam prehranskih dodatkov, ki so preverjeno brez prepovedanih poživil. Kakovost sleherne serije proizvodov kontrolira tudi priznani »Swiss vitamin institut« iz Lausanne.
      Dr. Franza Fritzmeirja, konzulenta proizvajalca za področje probiotikov, smo povprašali tudi, ali obstaja kakšna nevarnost za zdravje, če užijemo povečano količino Basika. Dejal je, da takih negativnih učinkov ni.

Domače izkušnje z Basikom
    Sami smo se prepričali o probiotični učinkovitosti Basika na laičen način: po 2-3 odmerkih Basika dnevno se je vonj blata izboljšal v nekaj dnevih kljub mešani prehrani. S soprogo pa sva bila še bolj vesela izboljšanja, ki ga je doživela najina sorodnica, 22 letna mladenka.
     Že kot dojenčka jo je mučilo zaprtje. Ni odvajala blata vsak dan. Domači so jo sicer navajali, da bi uživala dovolj sadja in zelenjave, pa je pri mladih to bolj težko. Že pred časom smo jo nagovarjali, da bi uživala kefir na vodi, pa probiotični napitek EM, a ji nista bila okusna. Topli Donat tudi ne. Tako so tekla leta, ne da bi se problem rešil. Pogosto jo je napenjalo. Pred dobrim mesecem smo jo nagovorili, da bi poskusila z Basikom - varianato Cocktail. Pomarančni okus tega napitka ji je bil prijeten. Vsako jutro je popila en kozarec z enim odmerkom Coctaila (eno vrečko). Prve tri dni se ji je prebava poslabšala, potem pa se je povsem uredila. Skoraj vsak dan odvaja 2 krat, ni več pogostih težav napihnjenosti po določeni hrani, blato je mehkejše. Želi nadaljevati z uživanjem Basika (Cocktaila).
   Tako kot mi poleg tega ugotavlja, da je Basik zelo nasiten. »Manj sem lačna, nimam potrebe po prigrizkih«, nam je povedala.  

Ocena prednosti in pomanjkljivosti Basika v primerjavi z drugimi preizkušenimi probiotiki

Basik ima več prednosti pred drugimi probiotiki, ki sem jih preizkušal. Ni le dokazano učinkovit probiotik, pač pa je zasnovan kot živilo, ki celovito podpira celotno delovanje črevesja in imunskega sistema.


Njegova prednost je tudi v prijetnem okusu, saj je napitek sladak. Nekatere uporabnike prav sladkost napitka sprva zaskrbi, saj je znano, da večinoma užijemo preveč sladkorja, zlasti diabetiki pa se morajo izogibati hrani kot so sladkorji in druga živila, ki močno povečajo raven krvnega sladkorja. Toda vsi NTC prehranski dodatki so zasnovani tako, da so idealni prav za sladkorne bolnike. Po ugotovitvah specializiranega inštituta iz Düseldorfa ostane raven glikemičnega indeksa na normalni ravni dve uri po užitju Basika ali drugih NTC dodatkov. Glede na to, da celo korenje bolj poviša glikemični indeks, da o sladkem sadju ne govorimo, je to res dober dosežek.
            Pomembno  je tudi, da Basik zmanjšuje občutek lakote. Ta učinek izhaja verjetno iz dveh njegovih fizioloških funkcij. Ker uravnotežuje prehranjenost organizma z rudninami in drugimi mikrohranivi, je manj občutka lakote.

Strokovnjaki (Ames) namreč ugotavljajo, da se človeški organizem odzove na pomanjkanje nekaterih rudnin s povečanjem želje kalorični hrani. Drugi zelo verjeten razlog pa je enakomerno prehranjenost z ogljikovimi hidrati. Ker Basik ne povzroči nenadnega dviga glikemičnega indeksa (kar je lastnost slaščic, sadja, testenin ipd), se bitveno ne poveča bistveno raven insulina v krvi. Le-ta zmanjša raven sladkorjev v krvi, zaradi česar se čez čas (npr. po obroku testenin) pojavi lakota, želja po »čem sladkem«... Basik utegne torej biti eno od sredstev za obvladovanje nezdravega »apetita za sebični gen«.  Čeprav omenjeni poskus na 50 pacientih ni bil namenjen hujšanju, so uporabniki Basika v treh mesecih spontano shujšali za 2-3 kilograme.


NTC probiotik - Basik

            NTC pomeni »prehranski transportni koncept« (Nutrition Transport Concept). Razvil ga je nemški nutricionist dr. Gerhard Schmitt, vodja inštituta Nuwelis, ki je svoj študij opravil v Nemčiji in ZDA. Gre za izboljšanje celične prehrane na osnovi učinkovitejšega  transporta hranil v organizmu. Uporabljajo ga pri razvoju prehranskih dodatkov in kozmetike. Na osnovi tega pristopa so razvili več vrst prehranskih dodatkov, med njimi tudi več vrst probiotikov. Vsi NTC prehranski dodatki so brez konzervansov, brez glutena, brez umetnih emulgatorjev in brez stabilizatorjev. Vsi so primerni tudi za sladkorne bolnike. Probiotikov NTC je več vrst, med njimi pa je glavni Basik..
           Basik je prehranski dodatek, ki je več kot le probiotik. Prav zaradi funkcij, ki naj bi dopolnjevali učinke probiotičnih bakterij, sem se odločil, da probiotik EM, s katerim sem bil sicer prav zadovoljen, poskusno nadomestim z Basikom. Bilo je to leta 2010. Naj omenim nekatere glavne lastnosti/funkcije tega prehranskega dodatka.
            Basik je v obliki prahu. Eno jedilno žlico raztopimo 1-2 krat dnevno v 2,5 dcl vode. Najbolje je to v dopoldanskem času ali zgodaj popoldan, najbolje na prazen želodec, da probiotične bakterije čim prej preidejo v črevesje.
Temeljna funkcija Basika je probiotična. V produktu so 4 vrste bakterij iz skupine lacto bacilov in bifido bacilov. Trimesečna študija, ki so jo opravili na 50 pacientih je pokazala, da je Basik kot probiotik učinkovit. Pacienti so užili vsak dan 2 odmerka Basica v kozarcu vode. Užiti laktobacili in bifido bacili so se nastanili v črevesju in okrepili obstoječo dobro črevesno floro. To je pomembno, saj se nekateri probiotični organizmi ne usidrajo v človekovem organizmu.  Kar ¾ pacientom se je izboljšalo stanje črevesne sluznice (84% jih je imelo ob začetku poškodovano sluznico), 31% pa se je izboljšalo stanje imunskega sistema. Ker je naloga dobre črevesne flore, da ščiti črevesno sluznico in imunski sistem, so ti rezultati dokaz učinkovitosti Basika kot probiotika.


Basik je tudi prebiotik. Vsebuje tudi hraniva, ki jih potrebujejo dobre črevesne bakterije za svoj razvoj (9 vrst topnih in netopnih vlaknin). To je pomembno, saj je v običajni hrani Zahodnjaka premalo vlaknin – hrane za dobre bakterije.
            Basik je bogat z mikrohanivi – izvlečki iz sadja, zelenjave in žitaric.  Bistvena lastnost koncepta NTC je združevanje hranil v homogene skupine. Nekatera hraniva se med seboj podpirajo, druga izključujejo. Zato je pomembno sočasno dodajati hrani minerale, vitamine in druga microhraniva, ki so med seboj združljiva in v pravem razmerju. Ob upoštevanju sodobnih znanstvenih izsledkov in tehnologij ter znanja Ayurvede so ustvarjalci Basika vanj vključilil mešanico hranil,  med drugim   32 različnih vrst rastlinskih encimov;  različne sekundarne rastlinske snovi narejene iz sadja, zelenjave in izvlečkov žitaric; skupino vitaminov (vitamin C, beta karoten, vitamin E) in element v sledeh –selen – za boljšo zaščito celic;  dragocene fructooligosaharide (FOS). Z njimi naj bi dobro zadovoljili prehranske potrebe celic v črevesju in imunskem sistemu.

Bistveno za Basik pa je, da vsebuje snov BET  (Bioavailability Enhancing Termonutrient).  Na osnovi izkoriščanja principov koloidne kemije (kemije drobnih mineralov)  snov BET izboljša celično absorpcijo mikrohranil za 30% do 250%. To je izrednega pomena. Ni namreč dovolj, da celicam (črevesne flore, črevesne stene, imunskega sistema...) damo na voljo hraniva. Potrebno je izboljšati celični izkoristek hranil. Dr. Smith navaja, da se v črevesju običajno izkoristi manj kot 10 % hranil. Gre za nepopolnost naše narave, o kateri sem uvodoma govoril, ki kliče po novih prehranskih rešitvah. Zdi se, da je rešitev dr. Schmitta korak v tej smeri. Prav zaradi tega je bil Basik zame tako vabljiv izziv, saj naj bi predstavljal odgovor na prehranske probleme, na katere sem pri svojem študiju naše prehranske narave naletel.


Šibka stran Basika je cena. Je višja kot denimo cena  EM probiotikov, kar pa je glede na širši spekter pozitivnih učinkov tudi razumljivo.
Pa je to res prava rešitev? Spraševal sem se, ali morda celice ne dobijo na tak način preveč hranilnih snovi. Prof. Ames je namreč eksperimentalno dokazal, da je preveč ali premalo mineralov vzrok za celične poškodbe (oksidativni stres). A zdi se, da so dr. Schmitt in njegovi sodelavci pri razvoju Basika dobro premagali to oviro. Omenjeni poizkus je namreč pokazal, da se je ob uživanju Basika za 12,3% zmanjšal oksidativni stres celic (peroksidacija maščob). Basik tako dokazano zboljšuje antioksidantsko zaščito celic.

       V začetni fazi prilagajanja lahko nastane nekaj težav (povečanje »aktivnosti« v črevesju), a te se lahko pojavijo pri vsaki vrsti probiotičnih dodatkov. Dr. Franz Fritzmeier nam je sporočil, da se pri nekaterih uporabnikih Basika lahko pojavi napihnjenost. V takem primeru je dobro zmanjšati njegov odmerek ali pa začasno prekiniti njegovo uporabo in ga zamenjati z uživanjem jogurta NTC. Basik je namreč zasnovan kot (dober) probiotik s »širšimi« prehranskimi učinki, jogurt NTC pa je »specializiran« za probiotično delovanje in je s tega vidika še učinkovitejši kot Basik.                                    

Variante Basika

    Dr. Schmitt in sodelavci so razvili variante Basika za posebne potrebe
    Basik Sensitive je varianta Basika. Vsebuje vse kar vsebuje Basik, a je brez ajurvedičnih trav, ki so stimulirajoče, in tudi brez nekaterih antioksidantov (vitaminov A,C in E).  Priporočljiv je pri zelo občutljivem črevesju kot je na primer pri bolnikih s Crohnovo boleznijo.
   Basik Junior je varianta produkta, ki je primerna za otroke do 12 leta. Je prav tak kot Basik, vendar brez snovi, ki jih zakonodaja ne dovoljuje dajati otrokom. Zato v njem ni vitamina D in fluora.
   Cocktail je mešanica Basika in Oksi. O Oksiju bi bilo potrebno spregovoriti kaj več, a v tem tekstu ga omenjamo le bežno. Bistvena funkcija Oxija je povečevanje preskrbljenosti celic s kisikom. Sam ga sicer ne vsebuje, a poveča sposobnost celic za njegovo absorpcijo in zadrževanje. Kisik je v celicah pomemben zaradi proizvodnje energije, za razgrajevanje odpadkov in maščob... a naj tu poudarimo njegov pomen pri uravnoteženju črevesne flore. Zaradi pomanjkanja kisika v črevesju in telesnih tkivih se razvijajo nekateri patogeni mikrobi kot je na primer glivica Candida Albicans. Patogeni organizmi so naši večni »sopotniki«, a dokler je biološko okolje dovolj antioksidatsko in bogato s kisikom, imajo majhne možnosti za razvoj. Cocktail tako v bistvu še temeljiteje podpira probiotično delovanje kot Basik.

Prašek za pripravo NTC jogurta

        V teku dneva imamo možnost uživanja raznih probiotičnih živil. Seveda taka raznovrstnost nič ne škoduje. Ko pa gre za sistematično krepitev črevesne flore, pa strokovnjaki opozarjajo, da ni dobro mešati  različnih tipov (močnih) probiotičnih sredstev. Dobrih probiotičnih mikroorganizmov je namreč več sto vrst. Nekateri se medsebojno podpirajo, drugi pa niso najboljši sosedi. Dr. Schmitt in njegovi sodelavci so razvili prašek za pripravo jogurta, ki vsebuje iste 4 vrste dobrih bakterij kot Basik. Poleg tega pa tudi ayurvedske aromatske zeli, ki izboljšujejo absorpcijo hranil, ter druga hraniva.  Prašek je brez maščob.  Jogurt lahko napravimo tudi iz sojinega mleka, kar je pomembno za tiste, ki imajo težave z mlečnimi izdelki.  Pripravimo ga v za to pripravljeni termovki.
         Jogurt NTC in Basik se torej podpirata v svojem probiotičnem delovanju.  Dr. F. Fritzmeier  celo meni, da je NTC jogurt po probiotičnem učinku najboljši probiotik: »Med pripravo jogurta v za to zasnovanem sistemu dobimo 60-100 milijonov klic na ml! To je najvišje število. Za ljudi, ki imajo črevesne »probleme« je dobro, da začnejo z njim.«
Dr. Iztok Ostan, februar 2011

Za naročilo zgoraj omenjenih produktov klikni na spodnje povezave ali piši na email marina.butala@gmail.com

Basics