petek, 24. december 2010

Vsem vse naj naj naj ..... :)


Omejeni jaz pravi: “Skrbi me za prihodnost.”
Božanski jaz pravi: “Božanska moč deluje skozi mene, delujem skladno z najboljšimi občutji in mislimi, ne skrbi me za prihodnost.”

Omejeni jaz pravi: “Ne bo mi uspelo. Nisem dovolj dober.”
Božanski jaz pravi: “Božanski sem, dosežem lahko vse na kar se odločno osredotočim.”

Omejeni jaz pravi: “Nisem dovolj izkušen.”
Božanski jaz pravi: “Sem gospodar svojega življenja in soočam se lahko z vsako življensko situacijo.”

Omejeni jaz pravi: “Nisem dovolj pameten.”
Božanski jaz prvi: “Sem vsevedna božanskost, v sebi imam vse vrste znanja, sposobnosti in moči.”

Omejeni jaz pravi: “Nisem zadovoljen s svojo zunanjostjo.”
Božanski jaz pravi: “Izviram iz božanske svetlobe, moje telo je izpolnjeno z božansko energijo in lepoto.”

Omejeni jaz pravi: “Družina me ne razume.”
Božanski jaz pravi: “Ljubim in spoštujem vsakogar, upoštevam glas vesti in imam trdno vero, da bo vse dobro.”

Omejeni jaz pravi: “Bojim se napačne odločitve.”
Božanski jaz pravi: “Vse kar kadarkoli mislim in naredim je vedno za dobro vsega sveta.”

Omejeni jaz pravi: “Preveč sem zaposlen, nimam časa.”
Božanski jaz pravi: “Živim docela v sedanjem trenutku, moj um je sproščen, uravnotežen in umirjen. Svoji božanskosti dopuščam, da v pravem trenutku uresniči vse, kar potrebujem.”

Omejeni jaz pravi: “Ne maram se.”
Božanski jaz pravi: “Popolnoma se sprejemam, sem čist in poln blaženosti. Mislim in čutim ljubezen ter radost.”

Omejeni jaz pravi: “Moje delovanje nima smisla, tako ali tako ne morem ničesar spremeniti.” Božanski jaz pravi: “Vidim samo dobro, čista ljubezen je v vsakomer in povsod. Prav vse je čista ljubezen. Vse je božansko.”


***************************************************************************************
Staro leto počasi končuje, novo pa se nam približuje. Želim ti mnogo lepih in prijetnih trenutkov med Božičnimi prazniki in eno Novo leto polno ljubezni, miru in spokojnosti.

Marina Butala

četrtek, 23. december 2010

FitLine© prehranski dodatki pri športnikih

     (zadnji del) - na začetek članka
Uporaba FitLine©  prehranskih dodatkov v vrhunskem športu

                Po uradnih podatkih PM-International[1] je v svetu  več tisoč vrhunskih športnikov, ki redno uporabljajo FitLine©. PM-International je uradni dobavitelj prehranskih dodatkov Nemške smučarske zveze (od leta 2009), Avstrijske smučarske zveze (od 2009), Nemške hokejske zveze (od 1998), Nemške kolesarske zveze (od 1997) ter drugih klubov in športnih zvez..
            Uspehi mnogih športnikov, ki uživajo FitLine©, so izjemni. Prejeli so približno 900 olimpijskih medalj. V nadaljevanju navajamo uporabnike FitLIne© prehranskih dodatkov, ki so na zadnjih dveh olimpijskih igrah prejeli medalje:  

Dobitniki medalj na poletnih olimpijskih igrah v Pekingu (2008)

            Zlate medalje: Michal Martikan (kanu), Inna Osipenko (kanu), Sabine Spitz (kolesarstvo), Martina Willing (lahka atletika – invalidi)
            Srebrne medalje: Christine Gille (kanu), Roger Kluge (kolesarstvo), Martina Willing (lahka atletika-invalidi)
            Bronaste medalje: René Enders (kolesarstvo), Christian Gille (kanu), Maximilian Levy (kolesarstvo), Stefan Nimke (kolesarstvo), Nino Shurter (kolesarstvo), Karin Thürig (kolesarstvo)

Dobitniki medalj na zimskih olimpijskih igrah v Vancouvru (2010)

            Zlate medalje: Daniela Anshütz-Thoms (hitrostno drsanje), Bernhard Gruber, David Kreiner, Felix Gottwald, Mario stecher (nordijska kombinacija-skupinsko), Andrea Fisbacher (alpsko smučanje), Wolfgang Loitzl, Andreas Kofler, Thomas Morgenstern, Gregor Schlierenzauer (smučarski skoki-skupinsko), Magdalena Neuner (2 zlati-biatlon), Viktoria Rebensburg (alpsko smučanje), Maria Riesch (2 zlati – alpsko smučanje)
            Srebrne medalje: Tobias Angerer (tek na smučeh), Simon Eder, Daniel Mesotitsch, Dominik Landertinger (biatlon-štafeta), Christoph Sumann (2 srebrni medalji- Biatlon), Benjamin Karl (snowboard), Andreas Matt (prosto smučanje), Michael Neumeyer, Martin Schmitt, Michael Uhrmann, Andreas Wank (smučarski skoki-skupinsko), Magdalena Neuner (biatlon), Martin Putze (bob), Marlies Schild (alpsko smučanje), Axel Teichmann (2 srebrni medalji- tek na smučeh), Tim Tscharnke (tek na smučeh), Katrin Zeller, Evi Sachenbacher-Stehle, Miriam Gössner, Claida Nystad (tek na smučeh-štafeta)
            Bronaste medalje: Tino Edelmann, Johannes Rydzek, Björn Kirscheisen, Eric Frenzel (nordijska kombinacija – skupinsko), Elisabeth Görgl (2 bronasti- alpsko smučanje), Berhardt Gruber (nordijska kombinacija), Simone Hauswald (2 bronasti medalji- biatlon), Marion Kreiner (snowboard), Gregor Schlierenzauer (2 bronasti medalji – smučarski skoki), Kati Wilhelm, Martina Beck, Andrea Henkel (biatlon-štafeta), Silvan Zurbrigen (alpsko smučanje).

            Na Univerzi v Ljubljani, po nam razpoložljivih podatkih, produktov FitLine© še niso preverjali. Avtor tega poročila prevzema odgovornost le za pravilnost povzetkov informaciji  iz študij,  omenjenih v tem tekstu. 
[1]Das Geheimnis der Profis: Sport 10/11. Speyer: PM-International, 2010.

(ob vstopu klikni na državo Slovenija)

FitLine© prehranski dodatki pri otrocih z motnjo ADD

      (5. del) - na začetek članka
Študija uporabe FitLine© prehranskih dodatkov pri otrocih z motnjo ADD (Attention Deficit Disorder)

                Kaj je ADD (Attention Deficit Disorder)? Gre za vedenjsko motnjo – pomanjkanje pozornosti pri otrocih. Otrok se težko zbere, ni motiviran, se težko uči, ima slab uspeh v šoli... Pojavlja se v dveh oblikah: pri nekaterih je pomanjkanje pozornosti povezano s hiperaktivnostjo (ADD/H+) pri drugih pa hiperaktivnosti ni (ADD/H-). Otrok z ADD je precej. V Nemčiji jih je od 10-15%  vseh otrok in mladostnikov (4-8% je hiperaktivnih), v ZDA pa celo 20-25%. Problem hitro narašča. Obremenjuje prizadete otroke, starše, družinske člane, sošolce in učitelje. Veliko zdravnikov vidi edino rešitev v kontroverznih zdravilih kot je Ritalin. Med strokovnjaki teče razprava o vzrokih za ta pojav in o možnih alternativnih rešitvah. Temu problemu je bila posvečena študija, ki jo povzemamo v tem poglavju.[1]
                   Pobudo zanjo je dala Monika Fath, zdravstvena delavka, ki se ukvarja z otroki z ADD. Ker je ob uporabi produktov FitLine  sama izkusila bistveno izboljšanje psihofizičnega počutja, je upala, da bi utegnili pomagati tudi tem otrokom. Ob njenih izkušnjah je znanstveni svet PM-International pod vodstvom Dr. G. Schmitta predlagal izvedbo 6 mesečne študije na ADD otrocih.

Potek preizkusa

                Preizkus je trajal od januarja do julija 2004. Neposredno sta ga vodila prehranski zdravnik dr. Tobias Küne (Nutritional Physician) in ergoterapevt Michael Metzmacher. Vključenih je bilo 30 otrok v starosti od 9 do 15 let z diagnozo ADD. Nekateri med njimi so bili hiperaktivni. 5 otrok je uživalo zdravilo Ritalin, v 17 primerih so zdravniki razpravljali, da bi jim prav tako predpisali to zdravilo. 
                Otroke so razdelili v tri skupine, ki so imele različne terapije:

Prva skupina otrok - skupina BG (Brain Gymnastic) je izvajala možgansko telovadbo.
                Možganska telovadba vključuje 26 vaj, ki jih je treba izvesti v 5-7 minutah. Njihov namen je povečanje sodelovanja med desno in levo polovico možganov. Za normalno delovanje možganov mora obstajati dobra komunikacija med obema njenima polovicama, ki poteka preko živčnega spleta imenovanega Corpus collosum. Le-ta se razvije, ko se začne otrok plaziti. Otroci, ki se ne plazijo, imajo probleme koordinacije. Tudi pomnjenje je učinovito le, če obe polovici možganov normalno komunicirata. Gibalne vaje v okviru »možanske telovadbe«, ki jih vodi ergoterapevt, lahko pripomorejo k usklajenemu delovanju obeh možganskih polovic. Deset otrok iz skupine BG je torej izvajalo take vaje.

Druga skupina otrok (skupina FitLife) je uživala FitLine prehranske dodatke.
                Za sodelovanje med obema polovicama možganov je namreč potrebna tudi ustrezna prehrana. Komunikacija med desno in levo hemisfero poteka s pomočjo sporočilnih snovi – nevrotransmiterjev, ki jih tvorijo vitamin B, rudnine, amino kisline (sestavine beljakovin) in omega-3 maščobne kisline. Hipoaktivnih(premalo aktivni) otroci imajo v možganih premalo nevro-transmiterjev. Pri hiperaktivnih otrocih pa nevrotrasmiterji skačejo iz ene polovice možganov v drugo preveč hitro in zato ne opravijo svoje sporočilne naloge pravilno. Vzroki za njihovo nepravilno delovanje so lahko  v več prehranskih nepravilnostih:
                - preveč fosforja v organizmu; tega je veliko v procesirani hrani,  gaziranih pijačah, sladkanih pijačah in mlečnih izdelkih.
                - preveč sladkorjev; sladkorji in hrana z visokim glikemičnim indeksom povzroči hiter porast ravni krvnega sladkorja. To organizem zazna kot stres in začne izločati hormon adrenalin, ki normalizira količino sladkorja v krvi. Pri otrocih je adrenalinski odziv na sladkor še močnejši kot pri odraslih. Kos torte poveča otrokom raven adrenalina 10 krat bolj kot odraslim. Če že, potem užijmo sladico le po glavnem obroku, saj je takrat adrenalinski odziv precej šibkejši, nikar pa ne med obroki ali kot samostojen obrok. Akutno povišanje adrenalina povzroča hiperaktivnost, agresivnost, poslabšanje delovnega spomina, zmanjšanje sposobnosti načrtovanja. Trajno povišanje adrenalina povzroča nesposobnost koncentracije, nepozornost, nervoznost, nemirnost, upadlost mišic, utrujenost in hlepenje po slaščicah.
                - dehidracija tudi povzroča težave pri učenju.
                Telo proizvaja nevrotransmiterje samo med globokim spanjem – torej v fazi počasnega možganskega valovanja. Otroci, ki spijo nemirno (razmečejo posteljo med spanjem, se zbudijo zjutraj z glavo na drugi strani postelje, hodijo med spanjem) ne dosežejo globokega spanja in zato njihov organizem ne proizvede dovolj nevrotranzmiterjev. Za globoko spanje je potrebno dovolj magnezija. Le tega je potrebno vedno uživati v pravem razmerju s kalcijem (Mg:Ca=1:2).
                Skupina otrok FitLine je uživala prehranske dodatke FitLine in sicer:
                - 1 čajno žličko Activize© zjutraj (mlajši od 10 let namesto tega 2 čajni žlički Super Kid),
                - ½ čajne žličke  Activize©   opoldan (mlajši od 10 let namesto tega 1 čajno žličko Super Kid)
                -1 ½ čajne žličke Restorate© zvečer,  (mlajši  od 10 let 1 ½ žličke Restorate©)
                - polovico beljakovinske palice »Protein Ultra bar« v teku dneva (enako za mlajše od 10 let).


Tretja skupina otrok (skupina BG/Fit) je uživala prehranske dodatke FitLine© in izvajala možgansko telovadbo.


Rezultati

                Zmanjšana raven prostih radikalov v organizmu
                Meritve na začetku preizkusa so pokazale, da so imeli otroci v vseh treh skupinah zelo nizko (praktično ničelno) antioksidantsko zaščito proti prostim radikalom. Na koncu preizkusa se je stanje izboljšalo v vseh treh skupinah. V obeh skupinah, ki sta uživali FitLine© dodatke se je antioksidatska zaščita dvignila celo na 90% raven,  v skupini (BG) brez FitLine© produktov pa na 40% raven.
                Izboljšanje telesne sposobnosti
                V vseh skupinah se je telesna pripravljenost otrok izboljšala, tudi v skupini FitLine, v skupinah, ki sta tudi telesno vadili pa še bolj.
                Izboljšanje koncentracije in sluha
                V skupini FitLine© se je bolj kot v drugih skupinah izboljšala sposobnost koncentracije in prepoznavanja zvokov (sluh).
                Izboljšanje učnega uspeha
                V vseh skupinah se je učni uspeh otrok izboljšal. Najmanj v skupini brez prehranskih dodatkov FitLine© (od C- na C+ po sistemu ocenjevanja v ZDA, kjer je A najvišja ocena), nekoliko bolj v skupini FitLine (od C na B), najbolj pa v skupini BG/Fit, ki je telovadila in uživala prehranske dodatke FitLine© (od C na A-).
                Izboljšanje vedenja
                Z opazovanjem vedenja in s pomočjo vprašalnika za starše so proučevali tudi vedenjske spremembe otrok. Skupini, ki sta uživali FitLine© produkte sta zaznali večje izboljšanje. V skupini FitLine© so zaznali izboljšanja pri naslednjem deležu otrok: večja pozornost (70%), boljše sporazumevanje (60%), večje samospoštovanje (60%), večja motiviranost (50%), boljše družbeno vedenje (40%), trdnejše spanje (30%).
                Izboljšanje prehranskih navad
                Posamezna izboljšanja načina prehranjevanja so zaznali pri 60% otrok iz skupine FitLine© in sicer: 30% je uživalo manj mesa, 30% jih je pilo manj gaziranih pijač in jedlo manj slaščic, pri 30% pa se je povečalo uživanje polnovrednih žitaric.

[1] Fath, M., Metzmacher, M., Küne, T., Schmitt: Scinetific Support for Practical Experiences- The FitLine© ADD (Attention Deficit Disorder) Study (For Internal Training Purpose Only). - Speyer: PM-International AG.
(se nadaljuje)

(ob vstopu klikni na državo Slovenija)

(se nadaljuje v naslednjem blogu)

ponedeljek, 20. december 2010

Restorate© - za boljši počitek in regeneracijo

      (4. del) - na začetek članka
Restorate© - za boljši počitek in regeneracijo
                Telo opravlja v času nočnega počitka garaški posel, saj mora postoriti regenerativna opravila, ki jih času aktivnosti ne zmore. Za to potrebuje drugačna hraniva kot v času aktivnosti in pa trden spanec. V PM-International so razvili produkt Restorate©  za potrebe počitka – tako spanja kot regeneracije po fizičnih naporih. Vsebuje kalcij, magnezij, železo, kalij, cink, selen, baker, krom, vitamin D in eksluzivno substanco NTC (Nutrient Transport Concept), ki omogoča njihovo hitro in dobro absorpcijo. Tudi ta produkt je patentno zaščiten.
                Po deklaraciji proizvajalca ta prehranski dodatek:
                - izboljša spanje,
                - izboljša regeneracijo (po tekmovanju ali treningu),
                - povečuje bazičnost organizma (razstrupljanje),
                - spodbuja ravnotežje mineralov v organizmu z zagotavljanjem esencialnih rudnin,
                - krepi imunski sistem,
                - krepi kakovost las (baker), kože (cink) in nohtov,
                - varuje zdravje zob in kosti (kalcij, magnezij, vitamin D).
                - izboljšuje splošno počutje.
                Po navodilih proizvajalca Restorate ne smemo upopiti takoj po obremenitvah, pač pa vsaj eno uro po njih. Ne smemo ga uživati skupaj z Basics.[1]
                Žal nismo zasledili študij, ki bi to potrjevale. Je pa bil prehranski dodatek Restorate© preverjan skupaj z Activize© OxyPlus v daljšem preizkusu na otrocih, ki ga predstavljamo v nadaljevanju.


[1] Das Geheimnis der Profis: Sport 10/11. Speyer: PM-International, 2010, str. 65.



Activize© Oxyplus - več kisika za boljše dosežke

      (3. del) - na začetek članka 
Activize© Oxyplus  - več kisika za boljše dosežke
        
                Za življenje je potrebna energija. Za njeno proizvodnjo skrbi vsaka naša celica, točneje organi v njej, ki se imenujejo mitohondriji ali »pljuča« celice. V njih poteke posebna vrsto gorenja, v katerem se »gorivo« spaja s kisikom. Končno gorivo v tem procesu (za proizvodnjo toplote in »energetskih molekul« ATP) je vodik. Članom mreže GOH je pomen vodika dobro znan. A kot pravi dr. Flanagan[1], sta v »enačbi življenja« pomembna tako vidik kot kisik. Brez slednjega njega ni »gorenja« vodika. Za optimalno proizvodnjo energije je potrebno učinkovita preskrbo z obeh.
                Telo dobi vodik z uživanjem energetskih živil  (zlasti ogljikovih hidratov), pa tudi prehranskih dodatkov, ki so bogati z njim. Organizem lahko vodik skladišči, kisika pa ne more. To je bistvena težava pri zagotavljanju zadostne količine kisika. Brez hrane lahko živimo več tednov, brez kisika pa umremo v nekaj minutah. Če primanjkuje kisika, življenjsko kurivo, tako kot v peči, ne gori dobro in proizvaja »saje«; na celični ravni so to kaže kot povečanje toksičnih odpadkov. Celica preklopi na anaerobno proizvodnjo energije (ATP) temelječo na fermentaciji, ki pa proizvaja manj energije.[2] Slaba preskrba celic s kisikom ima lahko dolgoročno več negativnih posledic kot so slaba koncentracija, izčrpanost, migrene, prebavne motnje, napete in zakisane mišice, pospešeno staranje, oslabel imunski sistem in kronične bolezni. Sleherna celica vsakega našega organa potrebuje za svoje dobro delovanje dovolj kisika.
                Pomanjkanje kisika lahko nastane zaradi intenzivne fizične dejavnosti (športniki), zaradi intenzivnega študija in drugih umskih naporov (možgani, ki imajo le 3% telesne mase, porabijo kar 20% energije), zaradi težav z dihali, slabe kakovosti krvi (kisik prenašajo rdeče krvničke s hemoglobinom),  zaradi oslabelosti srca, zaradi zamašenih žil dovodnic... V vseh teh primerih je dobro poskrbeti za boljšo preskrbo organizma s kisikom.
                PM-International je pod vodstvom Dr. Schmitta razvila produkt Activize© OxyPlus, ki naj bi izboljšal preskrbo organizma s kisikom in mu s tem zagotavljal več energije.
                V uradnih poročilih o njegovem delovanju in sestavi beremo:
                 »Z Activize© OxyPlus se celo najmanjše kapilare v krvnem obtočilih razširijo, s čimer kisik in hraniva lahko dosežejo mesto učinkovanja ekstremno hitro in tam okrepijo proizvodnjo energije.« [3] Zaradi tega se po 5 do 10 minutah lahko pojavita rdečica na koži in občutek toplote, ki pa mineta. Zaradi tega ni primeren za otroke[4] (mlajše od 10 let). Za njih so razvili produkt Super Kid.
                 »Guarana in izvleček iz posebne vrste rjavih alg okrepijo sposobnost kurjenja telesnih maščob; v večjih odmerkih je opaziti celo pozitiven učinek na zmanjševanje telesne teže.«[5]

Preizkus Activize© OxyPlus na športnikih           

                Dvotedenski preizkus sta vodila Dr.Schmitt in Dr Schwietz. 20 športnikov (profesionalnih in rekreativnih) je bilo razdeljenih v testno in kontrolno skupino. Testna skupina je prvi teden uživala  Activize© OxyPlus, po tridnevnem premoru pa še teden dni placebo (snov brez učinka). Kontrolna skupina je uživala Activize© OxyPlus v obratnem zaporedju. Preizkus je bil »križni in dvojno slepi« (cross over doble-blind). To pomeni, da nihče - ne udeleženci ne vodje poskusa - v času testa niso vedeli, kdo uživa Activize© OxyPlus in kdo placebo.
                Meritve so opravili na začetku preizkusa, po enem tednu in na koncu. Šlo je za 25 minutni test naprezanja na sobnem kolesu. Uporabili so spiroerometrijo, merili so krvni pritisk, delovanje srca, opravili  so meritve mlečne kisline (lactate test) in analizo izdihanih plinov. Glavne ugotovitve so bile:
                - več kisika v organizmu:  Vrednosti kazalcea VO2max, s katerim merijo maksimalno raven zadrževanja kisika v organizmu, so se v povprečju povečale za 10%. Telo ima na razpolago več kisika v vseh celicah. Zanimiva je bila ugotovitev, da se je vrednost VO2max rahlo povečala tudi v drugem tednu, ko športniki v testni skupini niso več uživali Activize© OxyPlus.
                - večja  fizična učinkovitost: V testni skupini se je hitrost teka povečala za 32%. To so izmerili s pomočjo dihalnega količnika RQ (razmerje med absorpcijo kisika in izdihanim ogljikovim dioksidom) standardiziranega na vrednost 1.
                - večja absorpcija energetskih hranil: poleg kisika se je v telesu povečala tudi količina hranil, ki so pomembna za proizvodnjo energije.



[1] Flanagan, P.; Flanagan, G.C.: Elixir of life: The Ultimate Water. - Earthpuls Flashpoits, Newtext Number One. Ostan, I., Ambrozius, B., Ostan, A. Osnove upravljanja s človeškimi viri (1): Ko zdravila odpovedo: Ljubljana, Aura, 2001.
[2] Alberts, B., Bray, D., Lewis, J., Raff, M., Roberts, K., & Watson, J.D. (1994): Molecular Biology of the Cell. - London, New York: Garland Publishing.
[3] Results of the first scientific study on FitLine© Activize©  OXYPLUS. The Need: Speyer: PM-International.
[4] Das Geheimnis der Profis: Sport 10/11. Speyer: PM-International, 2010.,str. 64.
[5] Results of the first scientific study on FitLine© Activize©  OXYPLUS. The Need: Speyer: PM-International.



petek, 17. december 2010

Basics© - za boljše delovanje črevesja in imunskega sistema

      (2. del) - začetek je v prejšnjem blogu
Basics©  - za boljše delovanje črevesja in imunskega sistema

                Slovenski člani Generations of Health  so večinoma seznanjeni[1][2] s pomenom in težavami delovanja črevesja. Črevesje je organ, čigar delovanje je zamotano, kompleksnejše od možganov. Skozi njegove stene, katerih površina je kar 150 krat večja od površine kože, prehajajo hraniva v kri.  Bistveno za njegovo dobro  delovanje je t.im. dobra črevesna flora – bakterije, ki proizvajajo antioksidante. Le-ti  nevtralizirajo proste radikale že v črevesni svetlini in sluzi. Proizvajajo encime, ki zavirajo razmnoževanje patogenih bakterij. So torej  naša prva obrambna linija, ki varuje črevesno sluznico in steno ter imunski sistem  v črevesju in v notranjosti organizma. Kar 70-80% imunskega sistema (limfocitov – krvnih telesc, ki imajo obrambne naloge) je namreč v trebušnem predelu. Če je črevesna flora šibka, se mora imunski sistem pretirano ukvarjati s tujki iz hrane, namesto da bi se ukvarjal z virusi, bakterijami in rakavimi celicami v organizmu. V normalno delujočem črevesju je 85% dobre črevesne flore, 15 % pa je patogenih mikroorganizmov (gnilobnih bakterij, glivic...). Žal pa je v organizmu sodobnega človeka (zaradi stresa, onesnaževanja, antibiotikov, premalo vlaknin v prehrani...) razmerje obratno, kar zaznamo po neprijetnem vonju blata.
                Dobre črevesne bakterije imajo tudi zelo pomembno funkcijo pri prebavi hrane, saj jo razgrajujejo. Brez njihove pomoči ostane marsikateri košček hrane prevelik, da bi ga celice črevesne stene absorbirale in prepustile v kri in limfo; namesto tega se neizkoriščen izloči z blatom.  Dobre črevesne bakterije pa tudi proizvajajo mnogo za organizem pomembnih snovi: hormone (več kot jih proizvajajo možgani), vitamine (npr.  B12  in druge vitamine skupine B) in encime. Absorbcija železa, kalcija in drugih mineralov je odvisna od teh encimov. Tako smo zaradi neuravnotežene črevesne flore lahko podhranjeni, čeprav je v hrani dovolj hranilnih snovi.
                Dr. Schmitt ugotavlja, da je običajni izkoristek večine hranil iz užite hrane nižji od 10%. Pri tako nizkem izkoristku črevesje in imunski sistem ne regenerirata optimalno, pa tudi drugi organi ne.
                Produkt Basics© je bil oblikovan za revitalizacijo črevesja, za povečanje absorbcije hranil iz hrane in za okrepitev imunskega sistema kot osnove dobre prehranjenosti in delovanja organizma kot celote.

                Basics© vsebuje tri skupine sestavin:
                a) probiotike in prebiotike
                Probiotiki so dobre črevesne bakterije. V produktu so 4 vrste bakterij iz skupine lakto bacilov  in bifido bacilov. Poleg tega pa tudi hranila zanje (prebiotike), in sicer 9 vrst topnih in netopnih vlaknin.
                b) hraniva za celice črevesja, imunskega sistema in druge organe
                Vsak organ potrebuje specifična hraniva za dobro regeneracijo. Ob upoštevanju sodobnih znanstvenih izsledkov in tehnologij in znanja Ayurvede je Znanstveni svet PM-International oblikoval mešanico hraniv, da bi čim bolje zadovoljil temeljne prehranske potrebe črevesja in imunskega sistema. Prehranski dodatek Basics©  tako vsebuje:
                - 32 različnih vrst rastlinskih encimov,
                - različne sekundarne rastlinske snovi narejene iz sadja, zelenjave in izvlečkov žitaric,
                - skupino vitaminov (vitamin C, beta karoten, vitamin E) in element v sledeh –selen – za boljšo zaščito celic,
                - dragocene fructooligosaharide (FOS).
                c) BET (Bioavailability Enhancing Termonutrient)
                Posebnost Basicsa je med drugim prav sestavina BET (ekskluziva PM-International), ki povečuje izkoristek (angl. »bioavalability«) hranil iz živil.

                V zvezi s produktom Basics© sta bili opravljeni dve študiji[3]:

Laboratorijska preveritev učinkovitosti BET
                 Pod vodstvom Dr. G. Schmitta in Dr. Horsta Schwietza (Co.Nutrichem) so v laboratoriskem preizkusu na celicah preverjali, ali sestavina BET res povečuje izkoristek hranil iz hrane. Rezultati so bili zelo prepričljivi, ugotavljata. Izkoristek posameznih hranil se je namreč povečal od 30% do 250%. Ob uporabi BET se je na primer vsebnost vitamina B6 v celicah povečala za 250%, beta-karotena za 60%, vitamina C za 39%,  koencima Q10 za 30%, selena za 30%. Študija je tako pokazala, da se absorpcija hranil iz živil, ki jih užijemo skupaj z BET izrazito poveča. Po tem preizkusu, ki je preverjal učinkovitost le ene sestavine prehranskega dodatka Basics© (to je BET), so izvedli še preizkus s prehranskim dodatkom Basics© kot celoto.

Študija praktične uporabe Basics©
                V trimesečnem preizkusu je sodelovalo 50 pacientov. Analizirali so njihovo kri, blato s pomočjo vprašalnika pa tudi njihovo osebno počutje. Vsak prostovoljec je zjutraj popil kozarec vode z dvema merilnima žličkama Basics©. 
                Meritve so pokazale naslednja izboljšanja:
                - revitalizacijo črevesne flore: Užiti laktobacili in bifido bacili so se nastanili v črevesju in okrepili obstoječo črevesno floro.
                - izboljšanje stanja črevesne sluznice: S pomočjo vrednoti alfa-1-antitripsina so merili stanje črevesne sluzne opne. V začetku preizkusa so visoke vrednosti tega kazalce nakazovale poškodovanost črevesne stene kar pri  84% pacientov. Od teh so ob koncu preizkusa kar pri 75% izmerili izboljšanje vrednosti tega kazalca.
                - okrepitev imunskega sistem
                Stanje imunskega sistema so merili s koncentracijo IgA v črevesni sluznici. V času preizkusa so se vrednosti IgA izboljšale (znižale) pri 31% udeležencev preizkusa.
                - izboljšanje celične zaščite pred prostimi radikali
                Izboljšana antioksidantska zaščita pred prostimi radikali zmanjšuje oksidativni stress -poškodbe celic. Učinkovanje Basics© na zmanjšanje ravni oksidativnega stresa so merili s koncentracijo peroksidacije maščob (lipid peroksidation) v celicah. Le-ta se je v času preizkusa bistveno znižala – za 12,3% (od 115.8 umol/L na 101.5 umol/L), kar dokazuje varovalno vloga Basicsa pred prostimi radikali.
                Dr. Schmitt in Dr. Schwietz poleg tega navajata naslednje subjektivne izkušnje pacientov, ki so sodelovali v preizkusu[4]:
                - manj alergij (na cvetni prah ali na hrano),
                - boljša in bolj redna prebava,
                - lažja prebavljivost hrane,
                - izrazito zmanjšanje občutka lakote (v povprečju so udeleženci shujšali za 2-3 kg),
                - manj vetrov (pri večji zaužiti količini – nad 2 litra),
                - manj prehladov in vnetij,
                - več energije, moči in vitalnosti,
                - izboljšano psihično stanje (boljše razpoloženje, več umirjenosti),
                - izrazito boljši videz kože,
                - intenzivnejše razstrupljanje.
                Na koncu preizkusa je 84% udeležencev ocenilo svojo prebavo in splošno počutje kot dobro ali zelo dobro.
                Potrebo po izboljšanju delovanja črevesja, imunskega sistema in boljši absorpciji hranil imajo mnogi posamezniki. Dr. Schmitt in Dr. Schwietz pa ugotavljata, da je pomanjkanje esencialnih hranil pogosto predvsem pri športnikih, zlasti rekreativnih.
                Zaradi pomena Basicsa v pripravi organizma na prebavo priporočajo njegovo uživanje predvsem v začetku dneva –  kot samostojen napitek, ali pa skupaj z drugim produktom iz serije FitLine©  - Activize Oxyplus ©.  Proizvajalec opozarja, da se v začetni fazi uporabe Basicsa  lahko pojavi okrepljena dejavnost črevesja, kar se utegne pokazati kot pogostejše izločanje blata.[5]


[1] Ostan, I., Ostan, A., Ambrozius, B: Uravnoteženje črevesne flore. Aura, št. 165, 2003.
[2] Ostan, I., Ostan, A., Ambrozius, B: Probiotiki in prebiotiki. Aura, št. 166, 2003.
[3] Das Geheimnis der Profis: Sport 10/11. Speyer: PM-International, 2010, str. 12-15.
[4] Results of the first scientific FitLine© Basics© PLUS Study. The Need: Speyer: PM-International.
[5] Das Geheimnis der Profis: Sport 10/11. Speyer: PM-International, 2010, str.64.