petek, 17. december 2010

Basics© - za boljše delovanje črevesja in imunskega sistema

      (2. del) - začetek je v prejšnjem blogu
Basics©  - za boljše delovanje črevesja in imunskega sistema

                Slovenski člani Generations of Health  so večinoma seznanjeni[1][2] s pomenom in težavami delovanja črevesja. Črevesje je organ, čigar delovanje je zamotano, kompleksnejše od možganov. Skozi njegove stene, katerih površina je kar 150 krat večja od površine kože, prehajajo hraniva v kri.  Bistveno za njegovo dobro  delovanje je t.im. dobra črevesna flora – bakterije, ki proizvajajo antioksidante. Le-ti  nevtralizirajo proste radikale že v črevesni svetlini in sluzi. Proizvajajo encime, ki zavirajo razmnoževanje patogenih bakterij. So torej  naša prva obrambna linija, ki varuje črevesno sluznico in steno ter imunski sistem  v črevesju in v notranjosti organizma. Kar 70-80% imunskega sistema (limfocitov – krvnih telesc, ki imajo obrambne naloge) je namreč v trebušnem predelu. Če je črevesna flora šibka, se mora imunski sistem pretirano ukvarjati s tujki iz hrane, namesto da bi se ukvarjal z virusi, bakterijami in rakavimi celicami v organizmu. V normalno delujočem črevesju je 85% dobre črevesne flore, 15 % pa je patogenih mikroorganizmov (gnilobnih bakterij, glivic...). Žal pa je v organizmu sodobnega človeka (zaradi stresa, onesnaževanja, antibiotikov, premalo vlaknin v prehrani...) razmerje obratno, kar zaznamo po neprijetnem vonju blata.
                Dobre črevesne bakterije imajo tudi zelo pomembno funkcijo pri prebavi hrane, saj jo razgrajujejo. Brez njihove pomoči ostane marsikateri košček hrane prevelik, da bi ga celice črevesne stene absorbirale in prepustile v kri in limfo; namesto tega se neizkoriščen izloči z blatom.  Dobre črevesne bakterije pa tudi proizvajajo mnogo za organizem pomembnih snovi: hormone (več kot jih proizvajajo možgani), vitamine (npr.  B12  in druge vitamine skupine B) in encime. Absorbcija železa, kalcija in drugih mineralov je odvisna od teh encimov. Tako smo zaradi neuravnotežene črevesne flore lahko podhranjeni, čeprav je v hrani dovolj hranilnih snovi.
                Dr. Schmitt ugotavlja, da je običajni izkoristek večine hranil iz užite hrane nižji od 10%. Pri tako nizkem izkoristku črevesje in imunski sistem ne regenerirata optimalno, pa tudi drugi organi ne.
                Produkt Basics© je bil oblikovan za revitalizacijo črevesja, za povečanje absorbcije hranil iz hrane in za okrepitev imunskega sistema kot osnove dobre prehranjenosti in delovanja organizma kot celote.

                Basics© vsebuje tri skupine sestavin:
                a) probiotike in prebiotike
                Probiotiki so dobre črevesne bakterije. V produktu so 4 vrste bakterij iz skupine lakto bacilov  in bifido bacilov. Poleg tega pa tudi hranila zanje (prebiotike), in sicer 9 vrst topnih in netopnih vlaknin.
                b) hraniva za celice črevesja, imunskega sistema in druge organe
                Vsak organ potrebuje specifična hraniva za dobro regeneracijo. Ob upoštevanju sodobnih znanstvenih izsledkov in tehnologij in znanja Ayurvede je Znanstveni svet PM-International oblikoval mešanico hraniv, da bi čim bolje zadovoljil temeljne prehranske potrebe črevesja in imunskega sistema. Prehranski dodatek Basics©  tako vsebuje:
                - 32 različnih vrst rastlinskih encimov,
                - različne sekundarne rastlinske snovi narejene iz sadja, zelenjave in izvlečkov žitaric,
                - skupino vitaminov (vitamin C, beta karoten, vitamin E) in element v sledeh –selen – za boljšo zaščito celic,
                - dragocene fructooligosaharide (FOS).
                c) BET (Bioavailability Enhancing Termonutrient)
                Posebnost Basicsa je med drugim prav sestavina BET (ekskluziva PM-International), ki povečuje izkoristek (angl. »bioavalability«) hranil iz živil.

                V zvezi s produktom Basics© sta bili opravljeni dve študiji[3]:

Laboratorijska preveritev učinkovitosti BET
                 Pod vodstvom Dr. G. Schmitta in Dr. Horsta Schwietza (Co.Nutrichem) so v laboratoriskem preizkusu na celicah preverjali, ali sestavina BET res povečuje izkoristek hranil iz hrane. Rezultati so bili zelo prepričljivi, ugotavljata. Izkoristek posameznih hranil se je namreč povečal od 30% do 250%. Ob uporabi BET se je na primer vsebnost vitamina B6 v celicah povečala za 250%, beta-karotena za 60%, vitamina C za 39%,  koencima Q10 za 30%, selena za 30%. Študija je tako pokazala, da se absorpcija hranil iz živil, ki jih užijemo skupaj z BET izrazito poveča. Po tem preizkusu, ki je preverjal učinkovitost le ene sestavine prehranskega dodatka Basics© (to je BET), so izvedli še preizkus s prehranskim dodatkom Basics© kot celoto.

Študija praktične uporabe Basics©
                V trimesečnem preizkusu je sodelovalo 50 pacientov. Analizirali so njihovo kri, blato s pomočjo vprašalnika pa tudi njihovo osebno počutje. Vsak prostovoljec je zjutraj popil kozarec vode z dvema merilnima žličkama Basics©. 
                Meritve so pokazale naslednja izboljšanja:
                - revitalizacijo črevesne flore: Užiti laktobacili in bifido bacili so se nastanili v črevesju in okrepili obstoječo črevesno floro.
                - izboljšanje stanja črevesne sluznice: S pomočjo vrednoti alfa-1-antitripsina so merili stanje črevesne sluzne opne. V začetku preizkusa so visoke vrednosti tega kazalce nakazovale poškodovanost črevesne stene kar pri  84% pacientov. Od teh so ob koncu preizkusa kar pri 75% izmerili izboljšanje vrednosti tega kazalca.
                - okrepitev imunskega sistem
                Stanje imunskega sistema so merili s koncentracijo IgA v črevesni sluznici. V času preizkusa so se vrednosti IgA izboljšale (znižale) pri 31% udeležencev preizkusa.
                - izboljšanje celične zaščite pred prostimi radikali
                Izboljšana antioksidantska zaščita pred prostimi radikali zmanjšuje oksidativni stress -poškodbe celic. Učinkovanje Basics© na zmanjšanje ravni oksidativnega stresa so merili s koncentracijo peroksidacije maščob (lipid peroksidation) v celicah. Le-ta se je v času preizkusa bistveno znižala – za 12,3% (od 115.8 umol/L na 101.5 umol/L), kar dokazuje varovalno vloga Basicsa pred prostimi radikali.
                Dr. Schmitt in Dr. Schwietz poleg tega navajata naslednje subjektivne izkušnje pacientov, ki so sodelovali v preizkusu[4]:
                - manj alergij (na cvetni prah ali na hrano),
                - boljša in bolj redna prebava,
                - lažja prebavljivost hrane,
                - izrazito zmanjšanje občutka lakote (v povprečju so udeleženci shujšali za 2-3 kg),
                - manj vetrov (pri večji zaužiti količini – nad 2 litra),
                - manj prehladov in vnetij,
                - več energije, moči in vitalnosti,
                - izboljšano psihično stanje (boljše razpoloženje, več umirjenosti),
                - izrazito boljši videz kože,
                - intenzivnejše razstrupljanje.
                Na koncu preizkusa je 84% udeležencev ocenilo svojo prebavo in splošno počutje kot dobro ali zelo dobro.
                Potrebo po izboljšanju delovanja črevesja, imunskega sistema in boljši absorpciji hranil imajo mnogi posamezniki. Dr. Schmitt in Dr. Schwietz pa ugotavljata, da je pomanjkanje esencialnih hranil pogosto predvsem pri športnikih, zlasti rekreativnih.
                Zaradi pomena Basicsa v pripravi organizma na prebavo priporočajo njegovo uživanje predvsem v začetku dneva –  kot samostojen napitek, ali pa skupaj z drugim produktom iz serije FitLine©  - Activize Oxyplus ©.  Proizvajalec opozarja, da se v začetni fazi uporabe Basicsa  lahko pojavi okrepljena dejavnost črevesja, kar se utegne pokazati kot pogostejše izločanje blata.[5]


[1] Ostan, I., Ostan, A., Ambrozius, B: Uravnoteženje črevesne flore. Aura, št. 165, 2003.
[2] Ostan, I., Ostan, A., Ambrozius, B: Probiotiki in prebiotiki. Aura, št. 166, 2003.
[3] Das Geheimnis der Profis: Sport 10/11. Speyer: PM-International, 2010, str. 12-15.
[4] Results of the first scientific FitLine© Basics© PLUS Study. The Need: Speyer: PM-International.
[5] Das Geheimnis der Profis: Sport 10/11. Speyer: PM-International, 2010, str.64.



Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.