ponedeljek, 20. december 2010

Activize© Oxyplus - več kisika za boljše dosežke

      (3. del) - na začetek članka 
Activize© Oxyplus  - več kisika za boljše dosežke
        
                Za življenje je potrebna energija. Za njeno proizvodnjo skrbi vsaka naša celica, točneje organi v njej, ki se imenujejo mitohondriji ali »pljuča« celice. V njih poteke posebna vrsto gorenja, v katerem se »gorivo« spaja s kisikom. Končno gorivo v tem procesu (za proizvodnjo toplote in »energetskih molekul« ATP) je vodik. Članom mreže GOH je pomen vodika dobro znan. A kot pravi dr. Flanagan[1], sta v »enačbi življenja« pomembna tako vidik kot kisik. Brez slednjega njega ni »gorenja« vodika. Za optimalno proizvodnjo energije je potrebno učinkovita preskrbo z obeh.
                Telo dobi vodik z uživanjem energetskih živil  (zlasti ogljikovih hidratov), pa tudi prehranskih dodatkov, ki so bogati z njim. Organizem lahko vodik skladišči, kisika pa ne more. To je bistvena težava pri zagotavljanju zadostne količine kisika. Brez hrane lahko živimo več tednov, brez kisika pa umremo v nekaj minutah. Če primanjkuje kisika, življenjsko kurivo, tako kot v peči, ne gori dobro in proizvaja »saje«; na celični ravni so to kaže kot povečanje toksičnih odpadkov. Celica preklopi na anaerobno proizvodnjo energije (ATP) temelječo na fermentaciji, ki pa proizvaja manj energije.[2] Slaba preskrba celic s kisikom ima lahko dolgoročno več negativnih posledic kot so slaba koncentracija, izčrpanost, migrene, prebavne motnje, napete in zakisane mišice, pospešeno staranje, oslabel imunski sistem in kronične bolezni. Sleherna celica vsakega našega organa potrebuje za svoje dobro delovanje dovolj kisika.
                Pomanjkanje kisika lahko nastane zaradi intenzivne fizične dejavnosti (športniki), zaradi intenzivnega študija in drugih umskih naporov (možgani, ki imajo le 3% telesne mase, porabijo kar 20% energije), zaradi težav z dihali, slabe kakovosti krvi (kisik prenašajo rdeče krvničke s hemoglobinom),  zaradi oslabelosti srca, zaradi zamašenih žil dovodnic... V vseh teh primerih je dobro poskrbeti za boljšo preskrbo organizma s kisikom.
                PM-International je pod vodstvom Dr. Schmitta razvila produkt Activize© OxyPlus, ki naj bi izboljšal preskrbo organizma s kisikom in mu s tem zagotavljal več energije.
                V uradnih poročilih o njegovem delovanju in sestavi beremo:
                 »Z Activize© OxyPlus se celo najmanjše kapilare v krvnem obtočilih razširijo, s čimer kisik in hraniva lahko dosežejo mesto učinkovanja ekstremno hitro in tam okrepijo proizvodnjo energije.« [3] Zaradi tega se po 5 do 10 minutah lahko pojavita rdečica na koži in občutek toplote, ki pa mineta. Zaradi tega ni primeren za otroke[4] (mlajše od 10 let). Za njih so razvili produkt Super Kid.
                 »Guarana in izvleček iz posebne vrste rjavih alg okrepijo sposobnost kurjenja telesnih maščob; v večjih odmerkih je opaziti celo pozitiven učinek na zmanjševanje telesne teže.«[5]

Preizkus Activize© OxyPlus na športnikih           

                Dvotedenski preizkus sta vodila Dr.Schmitt in Dr Schwietz. 20 športnikov (profesionalnih in rekreativnih) je bilo razdeljenih v testno in kontrolno skupino. Testna skupina je prvi teden uživala  Activize© OxyPlus, po tridnevnem premoru pa še teden dni placebo (snov brez učinka). Kontrolna skupina je uživala Activize© OxyPlus v obratnem zaporedju. Preizkus je bil »križni in dvojno slepi« (cross over doble-blind). To pomeni, da nihče - ne udeleženci ne vodje poskusa - v času testa niso vedeli, kdo uživa Activize© OxyPlus in kdo placebo.
                Meritve so opravili na začetku preizkusa, po enem tednu in na koncu. Šlo je za 25 minutni test naprezanja na sobnem kolesu. Uporabili so spiroerometrijo, merili so krvni pritisk, delovanje srca, opravili  so meritve mlečne kisline (lactate test) in analizo izdihanih plinov. Glavne ugotovitve so bile:
                - več kisika v organizmu:  Vrednosti kazalcea VO2max, s katerim merijo maksimalno raven zadrževanja kisika v organizmu, so se v povprečju povečale za 10%. Telo ima na razpolago več kisika v vseh celicah. Zanimiva je bila ugotovitev, da se je vrednost VO2max rahlo povečala tudi v drugem tednu, ko športniki v testni skupini niso več uživali Activize© OxyPlus.
                - večja  fizična učinkovitost: V testni skupini se je hitrost teka povečala za 32%. To so izmerili s pomočjo dihalnega količnika RQ (razmerje med absorpcijo kisika in izdihanim ogljikovim dioksidom) standardiziranega na vrednost 1.
                - večja absorpcija energetskih hranil: poleg kisika se je v telesu povečala tudi količina hranil, ki so pomembna za proizvodnjo energije.



[1] Flanagan, P.; Flanagan, G.C.: Elixir of life: The Ultimate Water. - Earthpuls Flashpoits, Newtext Number One. Ostan, I., Ambrozius, B., Ostan, A. Osnove upravljanja s človeškimi viri (1): Ko zdravila odpovedo: Ljubljana, Aura, 2001.
[2] Alberts, B., Bray, D., Lewis, J., Raff, M., Roberts, K., & Watson, J.D. (1994): Molecular Biology of the Cell. - London, New York: Garland Publishing.
[3] Results of the first scientific study on FitLine© Activize©  OXYPLUS. The Need: Speyer: PM-International.
[4] Das Geheimnis der Profis: Sport 10/11. Speyer: PM-International, 2010.,str. 64.
[5] Results of the first scientific study on FitLine© Activize©  OXYPLUS. The Need: Speyer: PM-International.



Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.